San – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Vraćene izmjene 93.86.183.169 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Legobot
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 17:
=== Stari Grci ===
 
Grčki čovek je bio ubeđen da živi u svetu prenaseljenom znacima. [[Proročanstva]] su bila celoviti deo duhovnog i kulturnog ambijenta, a najveći značaj pridavan je snovima. U staroj Grčkoj nisu svi snovi bili dostojni tumačenja, već samo oni koji su se tretirali kao poslati od [[bog]]ova, [[demon]]a ili [[heroj]]a. Međutim, Grci su se razlikovali po tome što nisu negovali kult [[prorok]]a, tj. nisu priznavali pravo tumačenja samo određenim pojedincima.
 
=== San u islamu ===
Red 32:
Sastoji se iz četiri faze:
[[Datoteka:Šema_toka_sna.GIF|right|400px]]
* '''Sažimanje''' čini san neprovidnim. Očigledni san ima manje sadržaja nego skriveni, koji je bogatiji obimom i sadržinom. Jedan očigledni elemenat odgovara većem broju skrivenih elemenata. Sažimanje nastaje time što se:
** Izvesni skriveni elementi izbacuju
** Od ponekih komplekasa skrivenog sna prelazi u očigledni san samo jedan odlomak
** Skriveni elementi koji imaju nešto zajedničko stapaju se u jedinstvenu celinu za očigledni san
* '''Pomeranje''' je delo [[cenzura sna|cenzure sna]] i ima dva ispoljenja:
** [[aluzija|aluzijom]]. se zamenjuje latentni elemenat
** psihički naglasak prelazi sa jednog važnog elementa na neki drugi nevažan, tako da se čini da je san pomerio svoje težište
* '''Pretvaranje misli u vizuelne slike''' je [[psihologija|psihološki]] najinteresantnija faza. Nije sve u mislima podvrgnuto tom pretvaranju, ponešto zadržava svoj oblik, pa se u očiglednom snu pojavljuje kao misao ili znanje. Neki elemenat koji se teško slikovito predstavlja, iskazuje se simbolično.
* '''Sekundarna obrada''' se odnosi na [[logika|logičko]] povezivanje naizgled nepovezanih sećanja, opažanja idr. Da bi manifestni sadržaj sna bio logičan i razumljiv mora proći kroz sekundarnu obradu.
 
==== Rad tumačenja ====
Red 46:
 
[[Frojd]]ova pravila u tumačenju snova:
* ne voditi brigu o manifestnom, o onome što se čini da san kazuje, jer to nije ni u kom slučaju ono nesvesno koje tražimo;
* ograničiti rad sna na to da za svaki elemenat otkrijemo drugačije značenje bez obzira na to koliko se udaljuje od elementa;
* sačekati dok se skriveno, traženo nesvesno ne javi samo od sebe, jer se tražeći možemo udaljiti od rešenja; ponekada je potrebna samo jedna pomisao da nas od elementa sna odvede do [[svest|nesvesnoga]] u njemu, dok su drugi put za to potrebni dugi nizovi [[asocijacija]].
 
=== Jungovsko tumačenje sna ===
[[Karl Gustav Jung]], rani [[Frojd]]ov sledbenik, tvrdio je da je funkcija snova da kompenzuju one delove ljudske psihe koji se nisu dovoljno razvili tokom budnog stanja. [[Jung]] san posmatra kao ''prirodni fenomen'' i ''nenamernu'' pojavu, koja ne zavisi od volje, želje, namere ili postavljenih ciljeva svesnog dela [[ličnost]]i. Nesvesni sadržaji su čoveku potrebni radi dopune svesnih sadržaja, jer se, kako [[Jung]] ističe, [[svest]] može dresirati, ali [[nesvesno]] nikada. Za [[Jung]]a je bavljenje pitanjem nesvesnog, a time i snovima koji su specifični i spontani izraz tog nesvesnog, bilo od ''životnog značaja'' i, jer se tu radilo o ''duhovnom biti'' ili ''ne biti''. Otuda je [[Jung]] snove smatrao ''prima materiom'' svog životnog dela. [[Jung]]ova životna filozofija kaže da čovek postaje celovit, potpun, smiren, plodan i srećan, jedino kada je proces individuacije dovršen, kad su svesno i nesvesno naučili živeti u miru i dopunjavati jedno drugo.
 
Snovi nemaju samo funkciju lečenja, već nas i podučavaju, dopunjuju, usmeravaju, inspirišu, ukazuju nam gde grešimo i gde smo neprilagođeni i, konačno, daju nam odgovore na pitanja i rešenja za probleme sa kojima svesni deo naše ličnosti ne može da izađe na kraj, budući da [[svest]], za razliku od nesvesnog, nikada ne vidi celinu. Stoga se u eri naučnog tumačenja snova san koristi kao ''izveštač nesvesnog''. [[Jung]] ističe ''kompenzatornu'', ''negativno-kompenzatornu'' tj. reduktivnu i ''prospektivnu'' funkciju sna.
Red 58:
{{izvori}}
== Vidi još ==
* [[Budnost]]
 
== Spoljašnje veze ==