Osnovne jedinice SI sistema – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 6:
Jedinica: [[metar]] (m)
 
Jedan metar je definisan kao [[udaljenostrazdaljina]] koju [[svetlost]] pređe u [[vakuum]]u za 1/299792458 deo sekunde. Ovaj standard je usvojen [[1983]]. godine, kad je brzina svetlosti određena kao 299792458 -{m/s}-.
 
== Masa (''m'') ==
Jedinica: [[kilogram]] (kg)
 
Jedan kilogram je definisan kao masa posebnog valjkacilindra od legure platineiridijuma i iridijumaplatine, koji se čuva u [[Međunarodni biroMuzej za mereMera i tegoveTegova|Međunarodnom birouMuzeju za mereMera i tegoveTegova]] (u [[Sevr]]u kraj [[Pariz]]ablizu Pariza). U toku suTraju napori da se uvede definicija na osnovuputem neke fundamentalne ili atomske konstante.
 
== Vreme (''t'') ==
Jedinica: [[sekund]] (s)
 
Jedan sekund je definisan kao vreme potrebno za 9192631770 prelaza između dva [[Hiperfina struktura elektronskog omotača atoma|hiprefina nivoa]] osnovnog stanja [[cezijum]]a 133. Ova definicija je usvojena [[1967]]. godine.
 
== Jačina struje (''I'') ==
Jedinica: [[amper]] (A)
 
Jedan amper je konstantna jačina struje koja će, ako se održava u dva prava paralelna provodnikaprovodnoka, beskonačne dužine, zanemarljivog poluprečnika, postavljena na međusobnoj udaljenosti od 1 metra u vakuumu, stvarati između ta dva provodnika silu privlačenja/odbijanja od 2 x 10<sup>-7</sup> njutna po metru dužine.
 
== Termodinamička temperatura (''T'') ==
Jedinica: [[kelvin]] (K)
 
Jedan kelvin je jedinica termodinamičke temperature, jednaka 1/273.16 delu termodinamičke temperature [[trojno stanje (termodinamika)|trojnog stanja]] vode (to je temperatura i [[pritisak]] pri kojim voda može biti u tri agregatna stanja - čvrstom, tečnom i gasovitom).
 
== Količina supstancijesupstance (''n'') ==
Jedinica: [[mol (jedinica)]] (mol)
# Jedan mol je količina supstancije koja sadrži broj elementarnih entiteta (odvojenih-pojedinačnih čestica) jednak broju atoma u 0.012 kilograma ugljenikovog [[izotop]]a, C12; njen simbol je "mol".
# Kad se mol koristi, mora biti navedeno o kojim se elementarnim entitetima radi i to mogu biti atomi, molekuli, joni, elektroni, ostale čestice, ili specifične grupe takvih čestica.
 
# Jedan mol je količina supstancijesupstance koja sadrži broj elementarnih entiteta (odvojenih-pojedinačnih čestica) jednak broju atoma u 0.012 kilograma ugljenikovog [[izotop]]a, C12; njen simbol je "mol".
== Jačina svetlosti (''I'') ==
# Kad se mol koristi, mora biti navedenospecifikovano o kojim se elementarnim entitetima radi i to mogu biti atomi, molekuli, joni, elektroni, ostale čestice, ili specifičnespecifikovane grupe takvih čestica.
 
== JačinaIntenzitet svetlosti (''I'') ==
Jedinica: [[kandela]] (cd)
 
Kandela je jačinaintenzitet svetlosti, u datom smeru, izvora koji emituje monohromatsko zračenje, frekvencije 540 x 10<sup>12</sup> herca i koje ima radijanski intenzitet od 1/683 vata po sterradijanu u tom smeru .
 
[[Kategorija:SI osnovne jedinice|*]]
[[Kategorija:SI osnovne jedinice|*]]
 
[[ca:Sistema internacional]]
[[eo:Internacia sistemo de unuoj#Bazaj unuoj]]
[[da:Grundlæggende SI-enheder]]
[[en:SI base unit]]
[[eo:Mezurunuo]]
[[es:Unidades básicas del SI]]
[[fi:SI-perusyksiköt]]
[[fr:Unités de base du système international]]
[[hu:SI alapegység]]
[[no:SI-enhetene]]
[[sl:Osnovne enote SI]]
[[sr:СИ основне јединице]]
[[zh:國際標準基準單位]]