Razlike između izmjena na stranici "Ricimer"

Dodano 8 bajtova ,  prije 5 godina
m/м
robot kozmetičke promjene
m/м (Bot: migracija 26 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q309845 na Wikidati)
m/м (robot kozmetičke promjene)
 
'''Ricimer''' ([[405.]] - [[18.8.]] [[472]].) je bio barbarski general i gospodar [[Zapadno Rimsko Carstvo|Zapadnog Rimskog Carstva]] između [[455.]] i [[472.]] godine.
 
== Rodoslovlje i prve godine u politici ==
 
Ricimerov otac je bio princ [[Svevi|Sveva]], a majka mu je bila kćer [[Valija]] kralja [[Vizigoti|Vizigota]]. Svoju vojno-političku karijeru on počinje tijekom "vladavine" [[Flavije Aecije|Flavija Aecija]] koji je s titulom vojnog zapovjednika rimskih snaga de facto preuzeo kontrolu Zapadnog Rimskog Carstva od cara [[Valentinijan III.|Valentinijana III.]]. Nakon što je [[Avit]] postao car 455 on unaprijeđuje Ricimera na 3 najviši položaj u državi. Odmah nakon sebe i Majorijana. Da li je to učinio zbog sposobnosti barbarskog generala ili zbog njegovih rodbinskih veza danas se više ne zna.
 
== [[Majorijan]] ==
 
Tijekom ljeta 456. godine Majorijan i Ricimer su počeli vojnu bunu protiv [[Avit]]a, ubrzo ga zarobili i prisilili na abdikaciju. Nakon te bune Majorijan je okrunjen za cara 457 godine, ali njegova stvarna vlast je bila ograničena. U svojoj poslanici Senatu on navodi kako će vojne stvari biti u nadležnosti cara i njegovog "oca" Ricimera. Prva godina vladavine dvojice zavjerenika prolazi u problemima jer su oni službeno po rimskom ustavu bili uzurpatori. Tek po dobivanju blagoslova cara [[Bizant|Istočnog Rimskog Carstva]] 458 godine njihova vladavina službeno počinje i ubrzo potom Ricimer je postavljen za konzula (459 godine). Te godine Majorijan će napustiti Italiju kako bi povratio rimsku kontrolu nad Galijom i [[Hispanija|Hispanijom]]. Početni uspjesi ovog aktivnog cara rezultiraju usponom njegove zvijezde i propadanjem one Ricimera što će dovesti do stvaranja interestne grupe između barbarskog generala i senatora uplašenih vladavine jakog cara. Po povratku u Italiju 461 godine Majorijan će biti ubijen, a kako Ricimer zbog barbarskog porjekla ne može biti car on proglašava Libije Severa.
 
== [[Libije Sever]] ==
[[Datoteka:As Libius Severus-Ricimer MonogramRIC 2716.jpg|thumb|300px|Ricimer na novcu [[Libije Sever]]a]]
 
Do Ricimerovog proglašenja Severa za novog car dolazi nakon nekoliko mjeseci neuspješnih pregovaranja s [[Vandali]]ma i Istočnim Rimskim Carstvom. Sam Sever je navodno imao nadimak Serpentius što je dovoljno govorilo o njegovoj dotadašnjoj karijeri. Istočno Rimski car će zapadnog uzurpatora zvati čovjekom koji je ukrao vlast na zapadu, zapovjednici vojske u Galiji i Dalmaciji će ga odbiti priznati tako da on u stvarnosti vlada samo Italijom pod "zaštitom" Ricimera kojega drugi barbari zovu kraljem, a sam njegov lik će biti iskovan na novcu iz ovog razdoblja. Sever će umrijeti 465 godine darujući tako barbarskom generalu slobodne ruke za popravljanje političke situacije.
 
== [[Antemije]] ==
 
Nakon smrti Severa dolazi do dvije godine interregnuma tijekom kojih se vrše pregovori između Ricimera i Istočnog Rimskog Carstva o izboru novog zapadnog cara. Izbor će na kraju pasti na Antemija koji će u pokušaja utvrđivanja svoje vlasti udati kćer za Ricimera. Bez obzira na to vjenčanje razdor između dva jaka zapadna političara je postao očit već 468 godine kada u ratu s vandalima Antemije koristi vojsku iz Dalmacije, a ne onu iz Italije koju kontrolira Ricimer. Smrt [[Marcellinus]]a zapovjednika Dalmacije koji će biti ubijen od jednog svog časnika i potom poraz pred Carthagom 468 godine će oslabiti carev položaj,a ujedno će označiti i objavu rata od strane Vizigota koji će loše završiti. Ti događaji 470. godine dovode do zavjere Ricimerovog prijatelja Romanusa i njegovog pogubljenja nakon čega Ricimer otvoreno objavljuje rat caru Antemiju i proglašava novog cara [[Olibrije|Olibrija]].
 
== Kraj ==
 
Posljednje službeno dijelo Ricimera postaje proglašavanje [[Olibrije|Olibrija]] za novog cara i ubojstvo [[Antemije|Antemija]]. Manje od dva mjeseca nakon ubojstva po komentarima tadašnjih političara Ricimer dobiva zasluženu kaznu i nakon što je kratko vrijeme povraćao krv on umire 18.8. 472 godine. Kratko vrijeme prije smrti on će proglasiti [[Gundobad]]a za novog zapovjednika Rimske vojske koji će nastaviti upravljati [[Zapadno Rimsko Carstvo|Zapadnim Rimskim Carstvom]] kao što je on to radio.
 
{{Redoslijed|