Riblja čorba – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: mijenja preusmjerenu kategoriju Srpske rok-grupe u Srpske rock grupe
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 8:
| tip = group_or_band
| mesto_osnivanja = [[Beograd]], [[SR Srbija]], [[SFRJ]]
| žanr = [[Hard rock]]<br />[[Rock muzika|Rock]]<br />[[heavy metal muzika|Heavy metal]]
| period = 1978 &ndash;
| label = [[PGP RTB]], [[Jugoton]], [[Samy (Label)|Samy]], [[WIT (diskografska kuća)|WIT]], [[Hi-Fi Centar]], [[M Factory]]
| veze = [[Suncokret]]‚ [[SOS (bend)|SOS]], [[Bajaga i Instruktori]], [[Warriors (bend)|Warriors]], [[Nikola Čuturilo]], [[Oliver Mandić]], [[Babe (bend)|Babe]], [[Indijanci]]
| URL = [http://www.riblja-corba.com/ www.riblja-corba.com]
| sadašnji_članovi = [[Bora Đorđević]]<br />[[Miša Aleksić]]<br />[[Vicko Milatović]]<br />[[Vidoja Božinović]]<br />[[Nikola Zorić]]
| bivši_članovi = [[Rajko Kojić]]<br />[[Momčilo Bajagić]]<br />Vladimir Golubović<br />Nikola Čuturilo<br />Zoran Ilić<br />Vladimir Barjaktarević
}}
 
Red 21:
== Istorija ==
 
=== Početak ===
 
[[Bora Đorđević]] je pre razlaza sa grupom Rani mraz i Đorđem Balaševićem [[1978]]. nekoliko godina proveo u Suncokretima, svom prvom velikom bendu, u kome je još bila i [[Bilja Krstić]]. Na pustom beogradskom doku odlučio je da oformi novi bend sa tvrđim zvukom. Povezuje se sa prijateljima iz grupe SOS (Miša Aleksić, Rajko Kojić i Miroslav Milatović Vicko) i osniva Riblju čorbu. Grupa je zvanično nastala u restoranu Šumatovac 15. avgusta u 15 časova 1978. godine. Prvobitno je trebalo da se zove Bora i ratnici, a onda su se odlučili za Riblja čorba. Bio je to beogradski sleng za [[menstruacija|menstruaciju]]. Prvi koncert Riblja čorba je održala u vojvođanskom mestu Elemir 8. septembra 1978. Godine, posle čega su usledile i svirke u Subotici i Sarajevu, gde su stekli novu publiku. 22. decembra objavljuju prvi singl sa pesmama "Lutka sa naslovne strane" i "On i njegov BMW", koji je odmah postigao veliku popularnost.
 
=== 1979-1984 ===
 
Posle objavljivanja singla, Bora Đođević zaključuje da mu je potrebna još jedna gitara da učvrsti zvuk i time ga definitivno odvoji od poređenja sa Bijelim dugmetom. Tada je Rajko u grupu doveo 19-godišnjeg gitaristu, Momčila Bajagića Bajagu, kojeg je poznavao iz sastava Glogov kolac. Prvi koncert u novoj postavi održali su 7. januara 1979. godine u Jarkovcu. U Domu omladine održali su 28. februara prvi beogradski koncert. Početkom marta su otišli da odsviraju dvadesetak koncerata po Makedoniji. Turneja je bila veliki uspeh, ali je u finansijskom pogledu bila neuspeh. Na koncertu u Dalovu, Miša je morao da ide u toalet a kako je to bilo na koncertu otisao je iza bine u mrki mrak,upao je u rupu i slomio nogu, pa ga je na koncertima po Sandžaku menjao [[Miroslav Cvetković]] (kasnije u Bajagi i instruktorima).
Red 65:
1984. izlazi "Pozitivna geografija" i Bajaga postaje hit broj 1 u zemlji. Ipak, tvrdi da ostaje veran Ribljoj čorbi, što pokazuje i ulazak u studio i album "Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju". Kako u PGP RTB-u nisu želeli da Čorbi finansiraju snimanje u Londonu, prešli su u zagrebački Jugoton. Ploču je sa članovima grupe producirao Kornelije Kovač u Ljubljani, a miks je urađen u Londonu. Odmah po objavljivanju, 1984. godine, republička cenzura je tri pesme proglasila moralno nepodobnim, pa je ploča dobila etiketu šund proizvoda i samim tim veću cenu u prodaji. Album izlazi u proleće i po mnogima je jedan od najboljih. Kao prvo, ritam je drugačiji zbog odsustva Vicka za bubnjevima, a muzika pretežno Bajagina, što se pokazalo kao dobitna kombinacija. Bajaga je napisao muziku za pet pesama, uključujući dve kompletno njegove "Kad hodaš" i "Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju". Probleme su zbog tekstova stvorile "Mangupi vam kvare dete" i "Besni psi" u kojoj, pored ostalog, Bora peva: "Grčki šverceri, arapski studenti, negativni elementi, maloletni delikventi i besni psi", što je izazvalo internacionalne potrese. Ambasade tri arapske zemlje, pa čak i afričke države Zair žalile su se zato što je Bora izjednačio arapske studente i besne pse. Onda je Republičko ministarstvo kulture naručilo stručnu analizu pesme, a pred Čorbin beogradski koncert stigao je zahtev iz SIP-a da se pesma ne izvodi. Turneja, i pored sjajnog albuma, prolazi prilično loše. Ploča je prodata u, za tu godinu, rekordnih 120.000 primereka, i pored toga što je i zvanično bila proglašena "šundom".
 
=== 1984-1989 ===
 
U toku leta dolazi do "raspada" benda kada miljenik medija Bajaga i Rajko bivaju izbačeni iz grupe. Naime, grupi je ponuđena svirka u Grčkoj gde je nuđen velik novac. Bora je preko Miše kontaktirao Rajka i Bajagu koji su na dogovorenom odmoru. Rajko, koji je već bio "optužen" da je loše svirao tokom turneje, odbija i Bora odlučuje da mu da otkaz. Bajaga je otprilike odreagovao "ako ide onaj koji me je doveo, idem i ja". Bora je sve "rešio" solomonskim proglasom u "Ekspres Politici" gde je izjavio da Bajaga i Rajko više nisu članovi Riblje čorbe.
Red 88:
 
=== 1989-1996 ===
 
Kada su svi prognozirali prestanak rada grupe zbog personalnih promena, Riblja čorba sa novim članom snima album "Koza nostra" koji je producirao Saša Habić, a kao gosti pojavili Džoni Štulić i grupa Azra, Gorica Popović, Bilja Krstić, Snežana Jandrlić, dok je klavijature svirao Saša Lokner iz Bajage i instruktora. Album je doneo pesme "Al Kapone”, “Gde si u ovom glupom hotelu”, “Tito je vaš” i “Crna Gora, Bar” (obrada pesme Memphis, Tennesy) Čaka Berija.
Red 100:
Leta 1996. godine kada je Riblja čorba svirala u Republici Srpskoj na mitinzima Srpske demokratske stranke, sa njima nije nastupio Zoran Ilić i tada je objavljeno da više nije član grupe. Na disku "Ostalo je ćutanje" koji je Čorba tada objavila, našla se "Ljubomorko", obrada pesme "Jelaous Guy" Džona Lenona i pesma "Gnjilane", obrada pesme švajcarskog muzičara Pola Hofera. Paralelno sa ovom pločom, Bora 1996. je za Radio Biljeljinu snimio album “Njihovi dani”, jedini album koji nosi njegovo ime, a ne ime grupa, jer je izuzetni politički angažovan, a usmeren je protiv vlasti Slobodana Miloševića.
 
=== 1997-2006 ===
 
Početkom 1997. godine Riblja čorba je održala turneju pod nazivom "Po slobodnim gradovima Srbije" koju je završila sa dva koncerta na Tašmajdanu. Iste godine su objavili su kompilaciju "Treći srpski ustanak" na kojoj je izbor političkih pesama nastalih tokom čitave karijere. Od ranije neobjavljenih materijala na kompilaciji su se našle "Snage opozicije" i "Volim i ja vas" nastala tokom građanskog protesta u zimu 1996/1997.
Red 151:
* [[1987]]. '''Nesrećniče, nije te sramota / Zašto kuče arlauče” (PGP RTB)'''
 
== Спољашње везе ==
* [http://www.riblja-corba.com/ Zvanična stranica]
* [http://www.stradanove.net/mostar/bh/muzika/maAda250900b33.htm Mostar Wave]