Retinoshiza – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 7 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q1049881 na Wikidati
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 3:
== Klasifikacija ==
 
* '''Degenerativna retinoshiza'''
** Tipična
** Retikularna
 
* '''Nasljedna retinoshiza'''
** X-povezana juvenilna retinoshiza
** Familijarna fovealna retinoshiza
* '''Trakcijska retinoshiza'''
 
* '''Eksudativna retinoshiza'''
** Sekundarno uz jamicu optičkog diska
 
== Degenerativna retinoshiza ==
Ovaj tip retinoshize veoma je učestao, s prevalencijom čak do 7 posto kod normalih ljudi. Uzrok mu je nepoznat. Nestručan promatrač lako je može zamjeniti s [[ablacija mrežnice|odignućem mrežnice]], ali u težim slučajevima ih i stručnjak teško može razlikovati.
 
Takvo je razlikovanje neophodno jer odignuće mrežnice gotovo uvijek zahtijeva liječenje, dok retinoshiza sama po sebi ne zahtijeva liječenje i jer samo ponekad uzrokuje gubitak vida. Nažalost, ponekad se vide slučajevi retinoshiza bez komplikacija koje su liječene laserskom retinopeksijom ili kriopeksijom u namjeri da se spriječi progresija prema makuli. Takvi tretmani nisu samo nedjelotvorni, već i nepotrebno izlažu pacijenta riziku komplikacija. U literaturi nije opisan ni jedan slučaj degenerativne retinoshize koja je zahvatila foveu, same po sebi (za razliku od slučajeva kad je odignućemrežnice zakompliciralo retinoshizu, te zahvatilo i foveu). Nema praktične, kliničke koristi od razlikovanja tipične i retikularne retinoshize. Degenerativna retinoshiza nije genetski uvjetovano stanje.
 
== Nasljedna retinoshiza ==
Ovaj mnogo rjeđi oblik retinoshize zahvaća jednu osobu od 5 000-25 000 ljudi, prvenstveno mlade muškarce. "Schisis" dolazi iz grčkog jezika i znači „cijepanje“, opisujući tako cijepanje slojeva retine. Međutim "schisis" je dio riječi,a ispravan oblik koji traba rabiti je retinoshiza kao i termin [[iridoshiza]] kad se opisuje cijepanje [[šarenica|šarenice]]. Ako retinoshiza zahvaća i [[žuta pjega|makulu]] (žutu pjegu), izgubi se središnje, visoko osjetljivo područje vida za detalje, pa se radi o jednom obliku bolesti makule. Iako je od nekih opisivana kao degeneracija, pojam [[makularna degeneracija]] treba biti sačuvan za specifičan oblik “[[senilna makularna degeneracija]]”.
 
Red 30:
Američki [[National Eye Institute]] <ref>[http://www.nei.nih.gov/]</ref> provodi klinička i genetička istraživanja o XLRS.
 
== Trakcijska retinoshiza ==
Može se javiti u stanjima uzrokovana trakcijom mrežnice posebno makule. To se može dogoditi u:
 
* Sindromu vitreomakularne trakcije
* Proliferativnoj dijabetičkoj retinopatiji sa vitreoretinalnom trakcijom
* Atipični slučajevi lebdeće makularne rupture
 
== Eksudativna retinoshiza ==
Retinoshiza koja uključuje centralni dio retine sekundarno, kao posljedica jamice optičkog diska, pogrešno je smatrana teškim odvajanjem retine, dok ju Lincoff nije ispravno opisao kao retinoshizu. Može uzrokovati značajan gubitak vida. Nakon postavljanaj dijagnoze treba jedno vrijeme pratiti stanje oka, jer je moguć i spontani oporavak. Ne dođe li do spontanog oporavka niti poboljšanja vida, korisno je učiniti laserski tretman mrežnice uz temporalni rub optičkog diska, a ponekad je djelotvorna i vitrektomija uz ubrizgavanje plina u staklovinski prostor, te i držanje glave u položaju prema dolje tokom nekoliko tjedana nakon operacije.