Ramzes V – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m Bot: popravljanje preusmjeravanja
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
 
Red 14:
Usermare Sekhepenre '''Ramzes V''' (također '''Ramses''' i '''Rameses''' ) bio je četvrti [[faraon]] [[Dvadeseta dinastija Egipta|Dvadesete dinastije Egipta]]. Bio je sin faraona [[Ramzes IV|Ramzesa IV]] i kraljice [[Duatentopet|Tentopet]].
 
Njegovu kratku vladavinu su karakterizirali uspon [[Amon|Amunovih]] svećenika, koji su počeli kontrolirati zemlju oko [[hram]]ova i državne financije nauštrb faraona. [[Papirus]] poznat kao [[Turin 1887]], koji datira iz njegove vladavine, tako bilježi financijski skandal u koji su bili upetljani svećenici iz [[Elefantina|Elefantine]]. Period unutrašnje nestabilnosti su karakterizirali i napadi izvana, pretpostavlja se iz [[Libija|Libije]], o čemu svjedoči papirus Cat. 2044 i navod da su radnici u [[Deir el-Medina|Deir el-Medini]] zbog ''neprijatelja'' povremeno prekidali izgradnju Ramzesovog groba [[KV9]], te da je isti neprijatelj došao do grada [[Per (hijeroglif)|Per]]-Nebyt i "''spalio tamošnji narod''."<ref>A.J. Peden The Reign of Ramesses IV, (Aris & Phillips Ltd: 1994), p.21 Pedenov izvor za ove navode KRI, VI, 340-343</ref> Drugi izvor spominje napad na samu Tebu.<ref> Peden, op. cit., p.21</ref> To pokazuje kako egipatska država u to vrijeme nije mogla sprečavati napade na svoje elitne radnike, a kamoli stanovništvo.
 
Točne okolnosti smrti Ramzesa V nisu poznate. Moguće da ga je svrgnuo [[Ramzes VI]], koji je kasnije uzurpirao grob KV9 izgrađen od strane svog prethodnika.<ref>Peter Clayton, Chronology of the Pharaohs, Thames & Hudson Ltd, (1994),p.168</ref> Sahranjen je tek u drugoj godini vladavine Ramzesa VI, što je bilo neobično, s obzirom na egipatsku tradiciju prema kojoj se kralj mumificirao i pokapao točno 70 dana iza početka vladavine nasljednika.<ref>Clayton, op. cit., p.167</ref> Međutim, moguće je da je pogreb odgođen zbog potrebe Ramzesa VI da prethodno očisti područje Tebe od eventualnih libijskih napadača. <ref>Peden, op. cit., p.21</ref>
 
[[Mumija]] Ramzesa V je pronađena, a na temelju ožiljaka na licu se pretpostavlja da je patio od [[boginje|velikih boginja]].<ref>Clayton, op. cit., p.167</ref> Na glavi su pronađeni tragovi velike rane, zbog kojih neki egiptolozi drže da je ubijen udarcem oštrim predmetom u gornju lijevu stranu glave. Nije isključeno, pak, da je oštećenje lubanje nastalo od pljačkaša grobova.
 
== Reference ==
<div class="references-small">
<references />