Profit: Razlika između izmjena

Obrisano 7 bajtova ,  prije 8 godina
m
robot kozmetičke promjene
m (Bot: Automatska zamjena teksta (-[[category: +[[Kategorija:))
m (robot kozmetičke promjene)
 
 
Proizvodnja je svrsishodna djelatnost usmjerena na dobijanje upotrebnih vrijednosti i prisvajanje prirodnih resursa za ljudske potrebe, što znači da ona predstvalja niz međusobno povezanih aktivnosti kojima se inputi trasformišu u outpute. To je svaka aktivnost kojom se stvaraju dobra i usluge koji su korisni za društvo i čija struktura varira u širokim granicama kako po vrsti tako i po kvalitetu i količini. Na sam proces proizvodnje utiče nekoliko faktora. Oni se dijele na opšte i posebne. U opšte spada stanovništvo, prirodno i društveno bogatstvo, a u posebne produktivnost rada, intenzivnost rada i tehnički progres.
Veći broj stnovnika istovremeno znači i veći proizvodni potencijal, ali to istovremeno podrazumjeva i veću potrošnju. Prirodno bogatstvo uključuje cijelu prirodu koju je čovjek u stanju da koristi radi ostvarenja društvene proizvodnje. U današnje vrijeme, zavisnost od prirodnog bogatstva je smanjena putem tehničkog progresa koji vrši supstitucijui prirodnih materijala vještačkim, ali i putem spoljnotrgovinske razmjene .
Društveno bogatstvo čini cjelokupnost materijalnih dobara koja čine osnovicu proizvodnje i potrošnje društva. Na njegov obim i strukturu utiču kako obim i raznovrsnost prirodnog bogatstva, tako i vladajući društveni odnosi.
Intenzivnost rada se definiše kao stepen trošenja ljudske radne snage u jedinici vremena. Povećanjem intenzivnosti rada u datom radnom vremenu postiže se isti efekat koji se dobija i sa produženjem radnog vremena. Promjena radnog učinka ne raste proporcionalno sa promjenom intenzivnosti rada.
• neposredna kontrola radnih operacija
• veliki broj radnika različitih kvalifikacija
• komplikovano povezivanje i usklađivanje operacija (izvor neefikasnosti)
• planiranje i kontrola su skupi i složeni (zbog unikatnosti)
• skupa i neefikasna u odnosu na druge tipove proizvodnje
• radnici različitih kvalifikacija, ali sa manjim rasponom kvalifikacija nego kod pojedinačne pr.
• velika potreba za planiranjem i kratki ciklusi proizvodnje (izvor efikasnosti)
• kašnjenje zbog čekanja na završetak prethodne radne operacije (izvor neefikasnosti), što se otklanja uvođenjem masovne pr.
 
[[Kategorija: Ekonomija]]
 
 
[[Kategorija: Ekonomija]]
20.730.146

izmjena