Problemski šah – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: Automatska zamjena teksta (-[[category: +[[Kategorija:)
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 2:
{{Chess diagram|=
| tright
| [[Nenad Petrović]] <br /> Šahmatij u SSSR 1959 - 2.nagrada
|=
 
Red 20:
[[Ortodoksni problemi]] se temelje na pravilima šahovske igre i dijele se u [[mat]]ne zadaće i [[studije]]. U ortodoksnim šahovskim problemima, matnim zadaćama, bijeli matira u zadanom broju poteza. U jednom ortodoksnom dvopoteznom problemu je slijedeći redoslijed poteza:
 
1. bijeli počinje; crni 2. bijeli daje mat.
 
Kod heterodoksnih šahovskih problema ima više tipova, osnovni su samomat i pomoćni mat. Ovi se problemi samo djelomično temelje na pravilima šahovske igre.
Red 26:
U samomatu bijeli na potezu sili crnoga, da ga (bijeloga) matira u zadanom broju poteza. Ovu vrstu problema nazivaju i samoubilački šah. U jednom dvopoteznom samomatu je slijedeći redoslijed poteza:
 
1. bijeli počinje; crni 2. bijeli; crni daje mat.
 
U pomoćnom matu crni na potezu pomaže bijelome, da ga (crnoga) matira u zadanom broju poteza. Radi toga ove probleme nazivaju i izdajnički šah. U jednom dvopoteznom pomoćnom matu je slijedeći redoslijed poteza:
 
1. crni počinje; bijeli 2. crni; bijeli daje mat.
 
Za spomenuti je, da se problemi tipa samomat i pomoćni mat, pored ortodoksnih, redovito nalaze i na programu državnih i svjetskih prvenstava u rješavanju šahovskih problema.
Red 36:
Minijature su u problemskom šahu problemi s maksimalno sedam figura na šahovnici, a oni koji imaju od osam do najviše dvanaest figura spadaju u grupu Meredith-problema. Minimalist je problem u kojemu bijela strana uz kralja ima još samo jednu figuru.
 
U problemskom šahu provode se natjecanja, nacionalna i međunarodna, a titule mogu stjecati i rješavači i sastavljači. Interesantno je napomenuti da su svjetska prvenstva u rješavanju šahovskih problema, koja se inače održavaju svake godine, 1997. i 2000. održana u [[Pula|Puli]].
 
== Problemski šah u Hrvatskoj ==
Red 49:
* [http://freenet-homepage.de/pzr-dig/ PZR-Stranica]
 
[[Kategorija: Šah]]