Razlike između izmjena na stranici "Priska i Akvila"

Obrisana 2 bajta ,  prije 6 godina
m/м
robot kozmetičke promjene
m/м (Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:Q11085604)
m/м (robot kozmetičke promjene)
 
'''Priscila i Akvila''' su bili hrišćanski misionari iz 1. veka, koji su putovali sa [[Apostol Pavle|apostolom Pavlom]]. Ubrajaju se među [[sedamdeset apostola]].
 
Akila {{Jez-gr| Ακυλας}}, je bio Jevrejin poreklom iz [[Pont]]a. Živeo je u [[Rim]]u sa svojom ženom Priskilom, odakle ga car [[Klaudije | Klaudija]] [[52.]] godine protero i naselio u [[Korint]]. Tamo se susreo sa apostolom Pavlom, koji je je kristio njega i njegovu ženu i uveo ih u [[hrišćanstvo]].
 
Pavle u svojoj Poslanici Korinćanima, koju je pisao u Efesu, na kraju kaže: ''pozdravljaju vas mnogo Akila i Priskila s domašnjom crkvom svojom'' (Kor 16, 9). Po smrti cara Klaudija bi dozvoljeno Jevrejima da se vrate u Italiju, i Akila s Priskilom se vrati u Rim. Pišući po tom poslanicu Rimljanima iz [[Korint]]a apostol Pavle pozdravlja stare prijatelje i satrudnike svoje: ''pozdravite Priskilu i Akilu, pomćnike moje u Hristu Isusu koji za dušu moju svoje vratove položiše, kojima ne ja jedan zahvaljujem nego i sve crkve neznabožačke, i domašnju crkvu njihovu'' (Rim 16, 3–4). Docnije opet vidimo Akilu u Efesu, gde deluje zajedno sa [[Sveti Timotej|svetim Timotejem]]. Okovan u Rimu piše Pavle Timoteju u Efes: ''pozdravi Priskilu i Akilu'' (Druga Timoteju 4, 19).