Razlike između izmjena na stranici "Postizborne revolucije"

m/м
robot kozmetičke promjene
m/м (Robot: Removing bs:Postizborne revolucije (missing), en:Postizborne revolucije (missing), hr:Postizborne revolucije (missing))
m/м (robot kozmetičke promjene)
'''Postizborne revolucije''' su događaji kada politička grupacija koja je izgubila izbore smatra da su oni bili nepošteni pa organizira odmah po objavi izbornih rezultata masovne [[demonstracije]] s ciljem rušenja vlade ili poništenja izbora. Ove revolucije su pre svega ograničene na područja bivših komunističkih država gdje su bile najčešće organizirane uz financijsku pomoć zapadnoevropskih država ili SADa zbog visokih troškova organiziranja "spontanih narodnih pobuna".
 
== Izborne prevare ==
=== "Zapadne države" ===
 
Samo pitanje izborne prevare je u ovom smislu vrlo kontroverzno pošto postoje drugačija razmišljanja o njemu u državama [[Evropska Unija|Evropske Unije]], [[SAD]]-a i njima politički bliskih država od onih za područja bivših komunističkih država. Držeći se strogo zakona na primer američki predsednički izbori 2004 godine su barem na [[Aljaska|Aljaski]] žrtve izborne prevare pošto je tamo na izbornim mestima glasovalo veći broj osoba od onog koji je imao pravo glasa, ali su oni od izborne komisije proglašeni legalni <ref>[http://www.huffingtonpost.com/shannyn-moore/stolen-election-in-alaska_b_141704.html Stolen Election from Alaska?]</ref> što je od tamošnjih stanovnika prihvaćeno bez "narodne bune". U neku ruku slična izborno neregularna situacija postoji i u [[Hrvatska|Hrvatskoj]] koja ima veći broj glasača nego stanovnika, a na izbornim listama se nalaze i umrle osobe. Kao i u ranije navedenom američkom primeru sve političke stranke i civilna udruženja zajedno s izbornom komisijom smatraju da su svi izbori bez obzira na taj "izborni problem" pošteni tako da u njoj ne dolazi "narodne bune".
 
=== Postkomunističke države ===
{{glavni|Obojene revolucije}}
Početak "narodnih buna" u postkomunističkim državama zbog stvarnih ili navodnih izbornih prevara pada u 2000. godinu s pobunom organiziranom od [[Otpor|Otpora]]a protiv rezultata predsedničkih izbora u Srbiji. Uspeh te pobune koja rezultira padom režima [[Slobodan Milošević|Slobodana Miloševića]] rezultira koju godinu kasnije početkom takozvanih obojenih revolucija na području bivšeg Sovjetskog Saveza. Prva od njih je bila ona u Gruziju 2003 kada tokom i nakon parlamentarnih izbora [[Mihail Saakašvili]] bivši stipendist [[Stejt department]]a i njegova organizacija pozivaju na narodnu bunu zbog izborne prevare pošto je bio "samo" relativni pobednik izbora s 21 % osvojenih glasova. Ova narodna buna završava nakon par sedmica kasnije jurišanjem i osvajanjem gruzijskog parlamenta, nakon čega tadašnji predsednik [[Eduard Ševarnadze]] podnosi ostavku. Nakon te ostavke održavaju se "pošteni" predsednički izbori na kojima pobeđuje Mihail Saakašvili s 96 % "osvojenih" glasova.
 
Nakon ove dve revolucije ubrzo su došle po istom ključu revolucije u [[Ukrajina|Ukrajini]], [[Kirgistan]]u i [[Libanon]]u, Moldaviji kao i neuspešne revolucije u [[Bjelorusija|Bjelorusiju]] i [[Iran]]u
Osnovna razlika između ovih u svetskim medijima često publiciranih "narodnih buna" za razliku od onih mnogo manje znanih kao na primer u [[Azerbejdžan]]u ili [[Gruzija|Gruziji]] 2008 zbog također izbornih prevara se može naći u činjenici da su ove prve financirane od strane [[SAD|Sjedinjenih Američkih Država]] <ref name="nyt20001126">{{cite news|url=http://www.nytimes.com/library/magazine/home/20001126mag-serbia.html|title=Who Really Brought Down Milosevic? |accessdate=2008-02-08|publisher=New York Times|date=2000-11-26|first=Roger| last=Cohen}}</ref> <ref>[http://groups.yahoo.com/group/beritamalaysia/message/64407 Soros to blame for my downfall: Shevardnadze]</ref> s ciljem rušenja "neodgoravajućih" režima dok su ove druge pokušavale srušiti prozapadne režime
 
== "Regularni" izbori ==
 
U vremenu kada su jedni izbori "ukradeni" dok su drugi "pošteni",a u gotovo svima se mogu naći veće ili manje nepravilnosti najproblematičnije pitanje je koji su koji. Po jednoj od popularnijih, neutralnih političkih teorija izbori su pošteni kada se njihovi rezultati poklapaju s većinom predizbornih procena <ref>[http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2011/12/2011121165759137131.html Truth and falsifications in Russia]</ref> . Ako se ta politička teorija uzme kao ispravna tada bi na primer Bjeloruski predsednički izbori 2010. godine bili nepošteni pošto je tamošnji predsednik [[Aleksandar Lukašenko]] dobio 80 % glasova iako je procena govorila o 40 % <ref>[http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2011/12/2011121165759137131.html Truth and falsifications in Russia]</ref> , dok su na primer oni Moldavski kojim počinje tamošnja [[Politička kriza u Moldaviji|politička kriza]] bili pošteni <ref name="osce_pressrelease">[http://www.osce.org/odihr/item_1_37139.html "Moldova's elections met many international standards, but further improvements are needed, observers say"]</ref>. što nije sprečilo tamošnje "narodne" demonstracije i rušenje vlade zbog navodne [[Izborna prevara|izborne prevare]].
 
== Vidi ==
 
* [[Politička kriza u Moldaviji]]