Razlike između izmjena na stranici "Poljubac"

Obrisano 20 bajtova ,  prije 6 godina
m/м
robot kozmetičke promjene
m/м (Fix)
m/м (robot kozmetičke promjene)
 
== Vrste poljupca ==
* '''Čestitarski poljubac''' izražava dobre namjere i podršku i u njemu se usnama dodirnu obrazi.
* '''Konvencionalni ili društveni poljubac''' je također dodir obraza usnama, a znak je dobrodošlice ili prijateljstva.
* '''Platonski poljubac''' je brzi plahi dodir zatvorenih usana i nema erotskih primisli. Njime se najčešće ljube djevojčice i dječaci.
* '''Donovski poljubac''' ili [[mafija|mafijaški]]ški poljubac u ruku je ponizni znak poštovanja.
* '''Judin''' poljubac je najpoznatiji među nespolnim poljupcima i simbolizira izdaju.
* '''Leptirski poljubac''' predstavlja dodirivanje obraza ili [[trepavica]] partnera trepavicama.
* '''Eskimski poljubac''' je zapravo trljanje [[nos]]a jedno o drugo.
* '''Kafkijanski poljubac''' započinje gotovo bez erotskog naboja, zatim se pojačava.
* '''Ničeanski poljubac''' je niz poljubaca samo jednog partnera koji svojim ljubljenjem drugoga partnera dovodi do uzbuđenosti.
* '''Slijepi poljubac''' je sa zatvorenim očima i u pravilu dovodi do veće uzbuđenosti u tijelu ili ljubavnik na taj način sakriva govor [[oko|očiju]] u kojima se [[zjenica|zjenice]] šire kako raste uzbuđenost i otkriva spremnost na daljnji korak.
* '''Orgazmički poljubac''' uzrokuje [[orgazam]], a doživljavaju ga tinejdžeri ili žene koje se rijetko ljube.
* '''Poljupci tijela''' daju se u [[erogene zone]] poput [[vrat]]a, [[dojka|dojki]], unutarnje strane [[nadlaktica|nadlaktice]], [[leđa]], [[trbuh]]a ili nekog drugog dijela tijela s kojeg se snažni podražaji brzo šire prema središtima u mozgu.
* '''Francuski poljubac''' (french kiss) je jedan od najpoznatijih i najpoželjnijih među ljubavnicima. Dugotrajni vlažni usta na usta poljubac uključuje i rad [[jezik]]a i [[zub]]a pa je idealan uvod u dobar [[seks]], s obzirom da se uz poljupce uključuju i [[ugriz]]i pa poljubac u kratko vrijeme može postati vrlo žestok. Započinje početnim poljupcem u kojem se usne jedva dotaknu, nakon toga se blago susretnu vršci jezika što potiče želju za čvršćim i intimnijim dodirima.
 
Primjereni, optimalni poljupci stvaraju osjećaj ugode i smirenja i pridonose fizičkoj ravnoteži tijela, povećavaju obrambene sposobnosti organizma, pomlađuju kožu i mišiće lica, uklanjaju stres i podižu samopoštovanje.
 
Strastveni, neobuzdani poljupci uzrokuju orkanska uzbuđenja u cijelom tijelu, ubrzava se rad svih organa, [[pluća]], [[mozak|mozga]], [[srce|srca]]. Srce radi 30 do 60 posto brže, [[krv]] brže cirkulira, povećava se [[krvni tlak]], povisuje tjelesna temperatura za pola stupnja. Mada vrlo rijetko, ali kombinacija visokog tlaka i povećanog opterećenja mozga može voditi [[moždani udar|moždanom udaru]]. Zbog pretjeranog opterećenja organizma takvi poljupci skraćuju život za tri minute. Ujedno vatreni poljupci troše 50 do 100 kcal i povećavaju izgaranje masnih nakupina u tijelu.
Uz poljubac s partnerom izmjenjujemo i [[voda|vodu]], [[sol]]i, [[bjelančevine]], izlučine različitih [[žlijezda]] i približno 25 milijuna raznih [[mikroorganizam]]a.
 
== Vanjske poveznice ==
{{commonscat|Kisses}}
 
 
[[Kategorija:Osjećaji]]