Poligamija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Fix
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 1:
{{Bliski odnosi}}
 
'''Poligamija''' (mnogoženstvo).- ([[Engleski jezik|eng]]. ''Polygamy'', ponekad i ''plural marriage'').- bračni običaji rašireni po mnogim dijelovima svijeta koji dozvoljavaju ženidbu sa više bračnih partnera. Poligamija je veoma stari običaj koji se javlja u nekoliko oblika. Prvo razlikujemo prema spolu [[poliandrija|poliandriju]] (polyandry), gdje žena može imati više muževa, kao što je to bio slučaj na [[Tibet]]u, ili kod [[Eskimi|Eskima]]. Drugi oblik, mnogo češći, je [[poliginija]] (polygyny; nastalo od poly+ gine= [[žena]]) u kojoj muškarac posjeduje ili ima više žena kao vlastite supruge. Uzrok poliginije može biti različit. Kod kanadskih Eskima bio je običaj ubijanja ženske djece što je dovodilo do manjka žena. Ova umjetno stvorena situacija tjerala ih je da jedna žena ima nekoliko muževa. U veoma teškim uvjetima za život u arktičkom području Kanade više muškaraca-muževa svakako je lakše mogao i doći do hrane za obitelj. Ostavljena obuća ili oružje pred vratima šatora ili eskimskog [[iglu]]a, navještavala je mužu-suparniku, da bi se trebao udaljiti jer je zauzeto, i pričekati svoj red. Eskimski običaj, kao i kod nekih Indijanaca, nuđenja žena gostu za preko noći, mogao bi, barem što se tiče Eskima, biti posljedica manjka žena. Nuđenje žena susrećemo i u Tibetu, gdje je poliandrija prije bila veoma raširena. Ovakva nuđenja žena kod Indijanaca obiju Amerika, obično su čin gostoprimstva, i vjerojatno proističu kao ostatak iz običaja grupnog braka. Ovo (grupni brak) se naravno odnosi na običaje [[levirat]]a po kojem se udovica mora udati za brata umrlog muža, odnosno [[sororat]]a po kojem je udovac dužan oženiti sestru umrle žene. Ovo uvijek ne mora biti tako ako gledamo primjere iz sororalne poliginije kod Indijanaca. Za primjer možemo uzeti prerijsko pleme [[Arapaho]], gdje je muž imao pravo ženiti sve sestre svoje supruge, kako bi koja stasala u punoljetstvo. Arapahi naravno nisu jednini primjer. –Poligamija nije izumrla i još je veoma raširena, uglavnom kod naroda [[islam]]ske vjeroispovijedi, gdje muškarac može imati više žena o kojima je dužan skrbiti.
 
== Bigamija ==
Red 12:
 
== Poliginija ==
Poliginija se danas očuvala po muslimanskim zemlja raznim ne-kontaktiranim ili slabo kontaktiranim plemenima, kao i u tribalnim zajednicama u muslimanskim afričkim državama. Prema islamu, musliman danas smije imati do 4 žene. Kod kanadskih [[Cree]]ja vrijedi isto što i za spomenute Arapahe. Poznaju je takozvana plemena [[Adi]] u [[Arunachal Pradesh]]u, kod kojih ima i poliandrije. Poliginija bijaše široko poznata u cijeloj Africi, gdje se obitelj sastojala od muža, njegovih žena i djece. U matrilinearnom sistemu [[Chiricahua]] nalazimo levirat i sororalnu poliginiju.
 
== Poliamorija ==
{{main|Poliamorija}}
 
Poliamorija (u slobodnom prijevodu višeljublje) je noviji termin koji ne označava poligamiju u praksi, nego joj nastoji dati svojevrsnu "idejnu" podlogu kroz koncept prema kome neka osoba može biti [[ljubav|zaljubljena]] u više partnera istovremeno.
 
== Priležnice ==
Red 23:
 
== Vanjske poveznice ==
* [http://www.voa.gov/miscl/croatia/poligam.html Poligamija u Sjedinjenim Drzavama]
* [http://www.bosnjakinja.net/modules.php?name=News&file=article&sid=398 Malezija i poligamija]
* [http://infoz.ffzg.hr/afric/MetodeII/Arhiva03_04/BarbirJelena.htm BARBIR JELENA, Kultura i običaji]