Pleternica – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 18:
'''Pleternica''' je grad u [[Hrvatska|Hrvatskoj]] koji se nalazi u [[Slavonija|Slavoniji]]. Administrativno pripada [[Požeško-slavonska županija|Požeško-slavonskoj županiji]]. Nalazi se 12 km jugoistočno od [[Požega|Požege]].
 
== Geografija ==
Pleternica je naselje na ušću rijeke Londže u Orljavu, podno Požeške gore u Slavoniji. Smještena je 12 km jugoistočno od Požege na nadmorskoj visini od 153 m i ima 13.119 stanovnika. Pod imenom Sv. Nikola prvi put se spominje 1270. godine, a pod sadašnjim imenom 1427. godine.
Red 28:
U Pleternici se tradicionalno održava folklorna manifestacija "Lidas" (lipanjski dani amaterskog stvaralaštva). Uspješnosti smotre pridonose i popratni sadržaji kao što su: etnografske, likovne i druge izložbe. Tijekom petnaest godina "Lidas" je utjecao na osnivanje novih folklornih skupina.
 
== Stanovništvo ==
==Uprava==
== Historija ==
Pleternica se prvi put spominje pod nazivom Sv. Nikola [[1270]]. godine. Pod imenom Pleternica se spominje od [[1427]].
 
== Gospodarstvo ==
U Pleternici se nalazi i veliko poduzeće za metalnu proizvodnju, građevinarstvo, trgovinu i uvoz-izvoz, "Limpres" i Tofrado
 
== Slavni ljudi ==
* Ivo Tomić, legendarni hrvatski reporter i športski novinar
 
== Poznate osobe ==
==Spomenici i znamenitosti==
Pokraj ambulante je podignut spomenik poginulim braniteljima.
Izgradnju je financirao grad.
 
== Obrazovanje ==
U Pleternici se nalazi Osnovna škola Fra Kaje Adžića.
 
== Kultura ==
 
LIDAS" - lipanjski dani amaterskog stvaralaštva
Red 60:
Glazbeni Festival [http://www.cvjeticiglazbe.com "Cvjetići glazbe"] koji djeluje 15 godina,a cilj mu je okupiti djecu i očuvati kulturu tamburaške pjesme. Festival se održava u mjesecu lipnju, u dvije večeri, od kojh je jedna autorska i za nju se snima nosač zvuka. Predsjednica društva je Katarina Aladrović, a suradnici su Marina Lucić, Monika Kukuruzović, Goran Kovačević i Mario Erjavac.
 
== Sport ==
NK Slavija Pleternica osnovan je 1926. Natječe se u 4.HNL. Igra na stadionu Stjepan Zdenko Šivo. Predsjednik kluba je Marijan Aladrović, dopredsjednik Franjo Lucić, a sportski direktor Drago Lucić. U sezoni 2006/7, Klub se uspješno drži u vrhu tablice.