Pivnice – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m →‎Vanjske veze: clean up using AWB
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 20:
'''Pivnice''' je naselje u [[opština Bačka Palanka|opštini Bačka Palanka]] u [[Južno-bački okrug|Južno-bačkom okrugu]]. Prema popisu iz [[Popis stanovništva 2002. u Srbiji|2002.]] bilo je 3835 stanovnika (prema popisu iz [[Popis stanovništva 1991. u SFRJ|1991.]] bilo je 4361 stanovnika).
 
== Istorija ==
Pivnice se prvi put pominje 1650. pod imenom Pivnica. Fizičkim spajanjem dela sela u kom su živeli Srbi i dela sela u kojem su živeli Slovaci, Srbi su preuzeli naziv Pivnice, a Slovaci su zadržali naziv Pivnica. Mađarski naziv za Pivnice je bio ''Pinzed'', a nemački naziv ''Bibenitz''. Pre toga na prostoru današnjih Pivnica su se nalazila naselja sa srpskim stanovništvom (Gola Dobra, Radojević, Santovac). Posle [[Velika seoba Srba|Velike seobe Srba]] [[1690]], postojeće srpsko stanovništvo koje je živelo u Pivnicama, odnosno na teritoriji današnjih Pivnica, je uvećano naseljavanjem izbeglih Srba sa [[Kosovo|Kosova]], [[Metohija|Metohije]], severne [[Makedonija|Makedonije]], severne [[Crna Gora|Crne Gore]] i [[Raška oblast|Raške oblasti]]. Za vreme i posle [[Rakocijev ustanak|Rakocijevog ustanka]] u Pivnice se doseljavaju i srpske porodice iz okoline [[Pečuj]]a i severne [[Baranja|Baranje]]. Početkom [[18. vek]]a je to selo sa izrazitom srpskom većinom i tako je ostalo sve do pred kraj [[19. vek]]a.
 
Godine 1846-47 u Pivnicama je živelo 2250 Srba a 1867 godine svega 1510 Srba. Pretpostavka da je više od 850 Srba ubijeno od strane Mađara ili je pak tokom ratnih dejstava i u godinama posle njih pomrlo od raznih bolesti prouzrokovanih ratnim dešavanjima i nemaštinom kao posledicom rata.
 
Krajem 18. veka se u selo naseljavaju Slovaci iz nekoliko sela sa teritorije današnje Mađarske i to iz okoline [[Vesprem]]a (iz mesta Šerne i Šura) i iz okoline [[Sekešfehervaroš]]a (iz mesta Tardaša, Baračke, Velega i Đurova). U ta mesta su se pivnički Slovaci doselili u prvoj polovini 18. veka sa teritorije današnje [[Slovačka|Slovačke]] i to iz okoline Mijave, Modre, Vrbove i Stare Ture. Kasnije se u Pivnice doseljava i nekoliko slovačkih porodica iz Nađlaka (Rumunija). U 19. veku u Pivnice se doseljavaju i [[Nemci]], [[Cincari]], [[Mađari]], [[Jevreji]] i [[Romi]].
 
Najbrojnije srpske porodice u Pivnicama su Crnjanski, Stankov, Lazarov, Mirković, Sremac, Keravica, Doroški,Beljanski a najbrojnije slovačke porodice su Činčurak, Imrek, Pap, Nađ, Tot, Belanji, Čobrda, Herček i dr.
Red 37:
Pivnice je jedno od prvih sela u Srbiji u kome je osnovana zemljoradnička zadruga (1868. godine), a elektrifikacija sela je izvršena [[1924]]. godine. Godine 1921. je osnovan srpski fudbalski klub Obilić, a nešto kasnije i slovački fudbalski klub Janošik. Posle [[Drugi svetski rat|Drugog svetskog rata]] je u Pivnicama osnovan fudbalski klub pod nazivom Slavija.Početkom 30-tih godina prošlig veka u Pivnicama je bilo formirano i četničko udruženje koje je funkcionisalo sve do 1941, kada je zabranjeno od strane mađarskih okupatora a članovi su bili pohapšeni, odvedeni na streljanje koje su uspeli izbeći zahvaljujući spletu okolnosti.
 
== Privreda ==
Pivnice je selo poznato po naprednoj stočarskoj i ratarskoj proizvodnji. U proteklom periodu je bilo selo sa najvećom stočarskom proizvodnjom u bivšoj Jugoslaviji, no danas se situacija promenila i na tom planu.
 
== Demografija ==
Pivnice se suočava danas sa velikim problemom naglog pada broja stanovništva i to je posledica opšteg stanja u društvu. U zadnjih 15-tak godina veliki broj Pivničana se odselio u inostranstvo, kao i u veće gradove u Srbiji. Broj stanovnika opada godišnje za 1-2% i ako se ova tendecija nastavi za dvadesetak godina, u Pivnicama će živeti oko 2000 stanovnika, za razliku od sredine 20. veka kada je u Pivnicama živelo preko 6000 stanovnika.
 
== Poznati stanovnici ==
Iz Pivnica je rodom [[Lazar Mirković]], istoričar, liturgičar, teolog i jedan od osnivača [[Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu|teološkog fakulteta u Beogradu]]. [[Jovan Skerlić]] je po majci bio Pivničan,takođe i majka srpskog patrijarha Georgija Brankovića je bila rodom iz Pivnica iz porodice Bikar. U novije vreme iz Pivnica potiče profesor prava i bivši ministar pravde [[Momčilo Grubač]].