Pieter Breughel Stariji – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
→‎Galerija slika: Better Image
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 28:
[[1551]]. postaje član udruženja slikara majstor slikarske gilde u Antverpenu (udruženje Sv. Luka), sve do [[1559]]. Piter Brojgel se potpisivao sa starim holandskim pisanjem sa Brueghel, kasnije je promenio u Bruegel i sa tim imenom se koristio i potpisivao na svim svojim radovima, do kraja svog života.
 
[[1552]]. preduzima jedno putovanje kroz [[Italija|Italiju]] koje je trajalo sve do [[1555]]. kada se vratio nazad u Antverpen. Put u Italiju je imao veliki značaj za ovog umetnika i on je poput drugih severnjaka tražio i učio se na delima velikih italijanskih majsora nije podlegao ovim uticajima i stvorio je svoj vlastiti stil i tako se razlikuje od ostalih holanđana koji su u Italiji tražili uzore i gotove primere za slikarstvo. Za vreme između [[1555.]] i [[1563.]] sve se zasniva na njegovim [[crtež]]ima i [[bakrorez]]ima, ostalo nije poznato.
[[1563]]. oženio je ćerku od svog učitelja Mauke Keke van Elst (Mayken Coeck van Aelst), venčao se u crkvi Notr Dam de la Kapel u Briselu, gde je i ostao do kraja svog života.
* [[1564]]. rodio mu se sin Piter kasnije nazvan „Pakleni Brojgel“
* [[1568]]. rođenje sina Jana i on je imao nadimak - „Somot Brojgel“
Red 37:
== Stil i ostavština ==
 
Brueghel se specijalizirao za slikanje krajolika i osobito scena sa seljacima, koje je slikao jednostavnijim stilom nego je bio onaj tadašnjega talijanskog [[slikarstvo|slikarstva]]. Njegove slike su vrlo često [[alegorija|alegorije]] kojima kroz humoristične [[parabola (figura)|parabole]] prikazuje ljudske slabosti i mane.
 
Najočigledniji utjecaj na njegovo slikarstvo izvršio je stariji nizozemski slikar [[Hieronymus Bosch]].
Red 63:
== Radovi ==
 
Danas postoji 45 autentičnih slika Brueghela, od kojih se jedna trećina nalazi u [[Kunsthistorisches|Kunsthistorisches Museumu]] u Beču. Jedan dio njegovih slika je izgubljen.
Velik broj [[crtež]]a i [[grafika]] također je danas poznato.