Philco – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
n/č
 
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 1:
[[ImageDatoteka:Philco cathedral radio.jpg|right|thumb|Radio-aparat Philco 90 iz 1931. u prepoznatljivom obliku "katedrale".]]
 
'''Philco''', (osnovan '''Helios Electric Company''' i kasnije preimenovan u '''Philadelphia Storage Battery Company''') je [[SAD|američko]] poduzeće poznato po pionirskoj djelatnosti u proizvodnji baterija, radio i televizijski aparata. Trenutno postoji kao brend kompanije [[Philips]].
 
Philco je početkom 1920-ih izrađivao baterije, uređaje za povezivanje sa utičničima i punjače baterija. Sa izumom rektifirajuće cijevi, koja je omogućila da se radio-urađaji direktno povezuju na struju, Philco je shvatio da su mu dani odbrojani, te se 1926. preorijentirao na izradu radio-aparata. U tome su slijedili primjer tadašnjih prouzvođača baterija za radio kao što su [[Atwater-Kent]], [[Zenith Electronics]], [[RCA]] (malp ounati [[Freshman Masterpiece]], [[FADA Radio]]<!--Frank A. D'Andrea Radio-->i [[AH Grebe]]. Do 1930. je Philco prodavao više radio-uređaja nego ijedan drugi proizvođač u SAD i taj položaj zadržao sljedećih 20 godina.
 
Philco je proizveo mnoge prepoznatljive [[radio]] i [[TV]] uređaje, uključujući klasični drveni radio-uređaj u obliku [[katedrala|katedrale]] iz 1930. godine, te "futurističke" televizijske aparate 1950-ih kao što je serija [[Predicta]].
Red 9:
[[Philo Farnsworth]], pronalazač [[katodna cijev|katodne cijevi]], neko je vrijeme radio za Philco.
 
== V. također ==
* [[Philco Predicta]]
* [[Philco Television Playhouse]]
 
== Izvori ==
{{reflist|colwidth=30em}}
 
== Vanjske veze ==
* [http://www.philco-intl.com/ Philco International]
* [http://www.oldradio.com/archives/hardware/philco.htm A brief history of Philco]
Red 24:
* [http://www.PhilcoRadio.com/ PhilcoRadio.com]
 
[[CategoryKategorija:Elektroničke kompanije]]
[[CategoryKategorija:Philips]]
[[CategoryKategorija:Historija radija]]