Peta beogradska gimnazija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 14:
Formiranje ženske gimnazije bio je jedan korak ka unapređenju školovanja devojčica u Srbiji. One su predstavljale nizak procenat učenika u tadašnjim (muškim) gimnazijama i za njihov upis bilo je potrebno posebno odobrenje prosvetnih vlasti. Postojala je i [[Viša ženska škola]], osnovana 1863. godine, sa nižim statusom od gimnazija.
 
== Osnivanje ==
Kraljevim ukazom od [[29. juna]] [[1905]]. godine osnovana je Prva ženska gimnazija, sa četiri odeljenja. Smeštena je u staru školsku zgradu na uglu Zorine i Njegoševe. Učenice su učile sledeće predmete: hrišćanska nauka, srpski, nemački i francuski jezik, zemljopis, istorija, jestastvenica (nauka o prirodi), fizika, hemija i matematika, slobodno crtanje, krasnopis, pevanje, ženski rad i gimnastika. Jedan od prvih nastavnika bila je slikarka [[Nadežda Petrović]]. Među đacima gimnazije bile su pesnikinje [[Desanka Maksimović]] i [[Mira Alečković]].
 
== Balkanski ratovi ==
Za vreme [[Drugi balkanski rat|balkanskih ratova]] (1913), škola je pretvorena u bolnicu, a učenice su postale bolničarke. Posle [[Prvi svetski rat|Prvog svetskog rata]] škola je preseljena u tzv. Zdelarovu školu na uglu Njegoševe i Knjeginje Zorke, tj. u zgradu u kojoj se sada nalazi Prirodnjački muzej. Tu je ostala do 1938. godine. U ovo vreme gimnazijsko školovanje trajalo je osam godina, a osnovno samo četiri.
 
== Gimnazija između dva svetska rata ==
Kamen temeljac moderne i velike zgrade gimnazije u Bitoljskoj ulici (današnja Ilije Garašanina) postavio je [[1936]]. ministar prosvete Kraljevine Jugoslavije, a izgradnja je završena [[1938]]. godine, kada se škola tamo svečano preselila. Nova školska zgrada imala je prostrane učionice, posebne kabinete za muziku, crtanje, fiskulturu i hemiju, staklenu baštu, biblioteku, ambulantu, školsku kuhinju s trpezarijom i svečanu dvoranu s pozornicom.
 
Jedna od direktorki gimnazije tokom 1930-tih godina bila je Darinka Janošević. Među profesorkama bila je Desanka Maksimović (od 1925), koja je tu i penzionisana 1953. godine.
 
== Drugi svetski rat ==
Tokom [[Drugi svetski rat|Drugog svetskog rata]] zgradu gimnazije koristila je nemačka vojska, dok se škola nalazila u teskobnoj zgradi Državne realke u Uzun Mirkovoj 14, zajedno sa [[Druga beogradska gimnazija|Drugom muškom gimnazijom]]. Po završetku rata, velika zgrada nije imala ni osnovnog nameštaja, pa su učenice od svojih kuća donosile stolice.
 
Red 32:
Jedan od prvih džez koncerata u Beogradu održan je 1948. godine u velikoj sali gimnazije. Svirao je veliki džez orkestar Dušana Vidaka, a sala je bila prepuna.
 
== Ukidanje ženskih i muških gimnazija ==
Godine [[1953]]. promenjeni su prosvetni propisi i ukinuto razdvajanje dečaka i devojčica, pa su Prva ženska i [[Druga beogradska gimnazija|Druga muška gimnazija]] razmenili deo učenika po slobodnom izboru đaka i roditelja, i to tako što je deo dečaka Druge muške prešao u Prvu žensku, a deo devojčica prešao u obrnutom smeru. Tako su dobijene dve mešovite gimnazije, a Prva ženska je promenila ime i postala Peta beogradska gimnazija.
 
Red 39:
Poslednjih decenija Peta beogradska gimnazija važi za jednu od najboljih gimnazija u Srbiji, kako po uspehu đaka tokom celokupnog školovanja, tako i po renomeu nastavnika. Gimnazija poseduje kamernu scenu na kojoj se održavaju pozorišne predstave.
 
== Sport ==
U gimnaziji je poklanjana velika pažnja sportu, na inicijativu dvojice višedecenijskih profesora fizičkog – prvo Duška Stefanovića, a zatim profesora Čakarevića (obojica pokojni). Uslovi su bili dobri: škola poseduje dve fiskulturne sale, od kojih jedna za sportove s loptom, a druga za gimnastiku. Gimnazija je imala svoj slet, koga je održavala svake godine pred kraj školske godine na stadionu [[Tašmajdan]].
 
== Direktori škole ==
Neki od direktora gimnazije su: Zdravko Pecelj (oko 1970. godine), Milan Lazić, Vojislav Mihailović (1974-1978), Lenka Pešić (1978-1982 i 1985-1991), Radojka Bojić (1982-1985), Bogoljub Lazarević (2000-2001) i Savić Minić (2002-2013).
 
== Neki đaci ==
* [[Jadranka Selec]], glumica
* [[Bora Đorđević]], frontmen "Riblje čorbe"
* [[Miroslav Cvetković]], basista; "Bajaga i instruktori"
* [[Ivica Vdović]], bubnjar
* [[Gordana Matković]], demograf
* [[Gašo Knežević]], pravnik
* [[Boško Mijatović]], ekonomista
* [[Slavica Šiler-Marinković]], tehnolog
* [[Veljko Milutinović]], kompjuterske nauke
* [[Điđa Karanović]], režiser
* [[Branko Cvejić]], glumac
* [[Miša Vukobratović]], upravnik i obnovitelj Pozorišta na Terazijama
* [[Srđan Karanović]]
* [[Vesna Fila]]
* [[Miško Milojević]], režiser i urednik na televiziji
* [[Tanja Kragujević]], pesnikinja
* [[Mira Alečković]]
* [[Goran Marković]], režiser
* [[Bojan Pecar]], basista EKV
* [[Gordan Kičić]], glumac, završio je samo prvi razred u Petoj i otišao na školovanje u Moskvu
* [[Suzana Mančić]], pevačica
* [[Alisa Stojanović]]
* [[Vuk Brajović]]
* [[Biljana Srbljanović]] i [[Uroš Šuvaković]] su išli zajedno u odeljenje
* [[Ivana Zarić]]
* [[Nikola Čuturilo]], završio samo dva razreda u Petoj
* [[Lenka Udovički]]
* [[Lokica Stefanović]]
* [[Marko (Slobodana) Milošević]], u Petoj gimnaziji je završio samo prvi razred
* [[Olga Kepčija]]
* [[Elizabet Vasiljević]], prevodilja
* [[Dragan R.Vidanović]], advokat
* [[Dejan Nikolić]], direktor Beogradskog maratona
 
{{Commonscat|Fifth Belgrade High School}}