Peloponeski savez – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Bot: Automatska zamjena teksta (-[[category: +[[Kategorija:)
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 1:
'''Peloponeski savez''' ili Peloponeska liga je savez [[polis]]a na [[Peloponez]]u u VI i V veku pne.
 
== Formiranje saveza ==
Do kraja VI veka [[Sparta]] postaje najjača država [[Peloponez]]a. Sledeći po snazi je bio [[Argos]]. Sparta je dobila dva moćna saveznika [[Korint]] i [[Elis]], pomažući im. [[Korint]]u je pomogla da se reši tiranije, a [[Elis]]u da ima Olimpijske igre. Kad je Sparta pobedila Tegu u ratu oko granica ponudila je stalni obrambeni savez.
 
Red 7:
Pobedom nad Argosom [[546. pne.]] Sparta pokazuje potpunu dominaciju na Peloponezu.
 
== Organizacija ==
 
Peloponeski savez je organizovan sa Spartom kao hegemonom, a savet saveznika sastavljen od dva različita tela imao je kontrolnu funkciju.
Ta tela su bila skupština Spartanaca i Kongres Saveznika. Svaka od državica imala je jedan glas na Kongresu Saveznika. Danak se nije plaćao osim u slučaju rata, kada se mogla zahtevati trećina vojske za potrebe saveza. Samo je Sparta mogla sazivati Kongres Saveza. Savez se sklapao samo sa Spartom. Iako je svaka država imala jedan glas, Sparta nije bila obavezna da se pridržava bilo koje rezolucije saveza. Tako da Peloponeski savez zapravo i nije bio savez, jer nije obavezivao Spartu.
 
Savez je omogućavao zaštitu i sigurnost za članove saveza, a posebno za Spartu. To je bio vrlo stabilan savez, koji je podržavao [[oligarhija|oligarhije]], a suprostavljao se [[tiranija]]ma.
 
== Transformacije saveza ==
 
Posle [[Grčko-Persijski ratovi|Grčko-Persijskih ratova]] savez se bio pretvorio u helenski savez (grčki savez), a uključivao je Atinu i druge polise.
Posle se [[Sparta]] povlači iz Helenskog saveza i ponovo okuplja stare saveznike u Peloponeski savez, a [[Atina]] vodi [[Delski savez]]. Ta dva saveza dolaze u sukob tokom [[Peloponeski rat|Peloponeskog rata]].
 
== Vidi još ==
* [[Peloponez]]
* [[Peloponeski rat]]
* [[Grčko-Persijski ratovi]]
 
[[Kategorija:Peloponeski rat]]