Panarabizam – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 33:
Najvažnija politička stranka s panarapskom ideologijom je [[Bath]] partija, koja igra važnu ulogu još od 1950-ih. Spomenuta stranka bila je na vlasti npr. u [[Sirija|Siriji]], [[Irak]]u i [[Libija|Libiji]], što je između ostalog dovelo do stvaranja kratkoročne unije između Egipta i Sirije 1958.-1961., zvane [[Ujedinjena Arapska Republika]], kao i nekoliko pokušaja stvaranja unija između drugih država.
Poslije Nasserove smrti dolazi do stvaranja [[OAPEC]]a, koji je imao političko značenje. Povećani pristup radiju i arapskim tv programima, kao i avio putovanja, doprinose jačanju zajedničke arapske kulture i panarabizam dobiva na jakosti.
S druge strane konflikti unutar arapskog svijeta utjecali su negativno na panarapsku suradnju, npr. konflikt o Zapadnoj Sahari, dalje konflikt između [[Šijitizam|šija]] muslimana i [[Sunizam|sunita]] te konflikti u [[Libanon]]u.
 
1945. dolazi do osnivanja ''[[Arapska liga|Arapske lige]]'' koja se odlučno suprostavlja cionističkoj ideji o stvaranju židovske države u Palestini. Arapska liga bila je pod velikim pritiskom zbog neuspjeha u ratu protiv Izraela 1948.
 
Arapska liga u koju ulaze 22 države koje pokušava koordinirati tim državama i politički je rezultat panarabizma. Jedan zajednički panarapski projekt u zadnje vrijeme je i Magrebska unija u Sjevernoj Africi.
 
== Izvori ==
{{izvori}}
 
== Literatura ==
* Jan Hjärpe, ''Araber och arabism'', Stockholm: Rabén Prisma, 1994.
* Albert Hourani, ''A history of the Arab Peoples''
 
[[Kategorija:Političke ideologije]]