Oxford Classical Dictionary – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: {{TOCright}} {{italictitle}} '''''The Oxford Classical Dictionary''''' ('''''OCD'''''), tj. '''''Oxfordski klasični leksikon''''' jeste jednotomna enciklopedija na Engleski ...
 
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 3:
'''''The Oxford Classical Dictionary''''' ('''''OCD'''''), tj. '''''Oxfordski klasični leksikon''''' jeste jednotomna [[enciklopedija]] na [[Engleski jezik|engleskom jeziku]] koja obrađuje teme vezane za [[Antika|antičku]] [[Antička Grčka|Grčku]] i [[Antički Rim|Rim]]. Prvo izdanje objavljeno je [[1949.]] godine (''OCD1''), a uredio ga je [[Max Cary]] uz pomoć H. J. Rosea, H. P. Harveya i A. Soutera. Drugo izdanje (''OCD2''), koje su uredili [[Nicholas G. L. Hammond]] i [[H. H. Scullard]], izašlo je [[1970.]] godine, a treće izdanje, koje su uredili [[Simon Hornblower]] i [[Antony Spawforth]], štampano je [[1996.]] godine (''OCD3''). Godine [[2003.]] objavljeno je revidirano treće izdanje, koje je skoro identično s prethodnim trećim izdanjem. Četvrto izdanje, koje su uredili Simon Hornblower i Antony Spawforth uz pomoć Esther Eidinow, izašlo je [[2012.]] godine. Ovu najnoviju verziju karakterišu tri glavne odlike: prvo, revidiran je tekst oko polovine odrednica; drugo, 90 je novih ili zamenjenih odrednica (19 je zamenjenih); i treće, ažurirana je [[bibliografija]] za sve odrednice.
 
== Digitalno i internetsko izdanje ==
 
Treće revidirano izdanje dostupno je na Internetu za članove institucija koje su se pretplatile, bilo na [http://www.oxford-classicaldictionary3.com/LOGIN?sessionid=7730d99d97a1312d43cbca6e1e4bea6f&authstatuscode=414 Oxford Digital Reference Shelf] ili na [http://www.oxfordreference.com/pages/Subjects_and_titles__t111 Oxford Reference Online Premium].
Treće izdanje (iz 1996) bilo je dostupno i na [[CD-ROM]]-u, ali je bilo delimično inkompatibilno s novijim verzijama [[Microsoft Windows|WindowsWindowsa]]a, i kasnije nije revidirano niti ponovo objavljivano. Treće je izdanje dostupno i na [http://www.nlx.com/collections/90 InteLex Corporation] preko Interneta, ali ne više i na [[CD-ROM]]-u (''InteLex'' verzija bila je kompatibilna sa svim operativnim sistemima Windowsa).
 
== Zanimljivosti ==
 
Primerak ''OCD'' tradicionalno se poklanja studentima koji osvoje četiri uzastopne zlatne medalje na [[National Latin Examination|Nacionalnom ispitu iz latinskog]].<ref name="NLE">[http://www.nle.org/awards.html#awards_odonnell National Latin Exam Awards]</ref>
 
== Reference ==
{{Reflist}}
 
== Vidi još ==
 
* [[Pauly-Wissowa]], sveobuhvatna višetomna enciklopedija o antici, na [[Nemački jezik|nemačkom]] i na engleskom jeziku.