Ottawa – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Fix
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 145:
== Povijest ==
[[Datoteka:Lower Bytown, from the Barrack Hill, near the head of the Eighth Lock and Sappers’ Bridge, 1845.jpg|thumb|left|Slika Bytowna i kanala Rideau iz 1845. godine]]
Područje današnje Ottawe izvorno su naseljavali [[Ottawa Indijanci]]. Prema povijesnim dokazima [[Algonquin|algonkvinski]] narodi naseljavali su područje rijeke Ottawe gdje su živjeli kao društvo lovaca i sakupljača.<ref>http://www.aboriginalaffairs.gov.on.ca/english/negotiate/algonquin/history.asp</ref> Rani europski istraživači su riječnim putem istraživali ova nova područja u potrazi za prolazom prema Indiji i Aziji, kao i u potrazi za dragocjenim metalima i drugim dobrima. Ti riječni putevi preko rijeke [[Ottawa (rijeka)|Ottawe]] (''Outaouais'') i [[Saint Lawrence (rijeka)|Saint Lawrence]] koristili su se za dopremu dobara, poglavito krzna, u Europu preko [[Montréal]]a i [[Québec (grad)|grada Québeca]].
 
Prvi naseljenik u ovom području bio je [[Philemon Wright]] iz [[Massachusetts]]a, koji je ovdje sa svojom obitelji i radnicima došao 7. ožujka 1800.<ref>David Lee, ''Lumber Kings & Shantymen'', James Lorimer & Company, Publishers, Toronto, 2006, str.16.</ref> kako bi se bavio poljoprivredom na sjevernoj obali rijeke Ottawe kod vodopada Chaudière. Zato što urodi nisu bili dovoljno uspješni za održavanje ove zajednice, Wright je počeo baviti sječom stabala koje je riječnim putem slao do Montréala i Québeca. Njegova prva stabla su u grad Québec stigla 1806. godine.
Red 177:
[[Datoteka:Rideau Canal in winter.jpg|thumb|[[Kanal Rideau]] zimi služi kao klizalište.]]
 
Ottawa se nalazi na južnoj obali rijeke [[Ottawa (rijeka)|Ottawe]], te sadrži i ušća rijeke [[Rideau (rijeka)|Rideau]] i [[kanal Rideau|kanala Rideau]]. Najstariji dio grada koji uključuje ostatke bivšeg [[Bytown]]a poznat je pod nazivom „Donji grad“ (''Lower Town'' ili ''Basse-Ville''), a proteže se na području između kanala i rijeka. Na zapadu preko kanala nalazi se „Srednji grad“ koji je financijsko i trgovačko središte grada. Između Srednjeg grada i rijeke Ottawe nalazi se Brdo Parlamenta (''Parliament Hill'' ili ''Colline du Parlement'') na kojem se nalaze mnoge javne građevine, zakonodavno tijelo Kanade, te poznati Toranj mira. Od 2007., kanal Rideau koji se proteže 202 km do Kingstona uvršten je na UNESCO-v popis [[Svjetska baština|Svjetske baštine]].
 
Uz glavni urbani dio Ottawe, postoje brojna druga urbana, prigradska i ruralna područja unutar grada. Ova područja protežu se istočno, zapadno i južno od središta grada, te uključuju bivše gradove Gloucester, Nepean i Vanier, bivše selo Rockcliffe Park i naselja Blackburn Hamlet (8.527 stan.) i Orléans (110.000 stan.). Brojna sela i zaselci također se nalaze unutar upravnog područja grada. Unutar [[Regija nacionalne prijestolnice|Regije nacionalne prijestolnice]] nalazi se još nekoliko gradova koji su izvan općinskih granica Ottawe, kao [[Almonte (Ontario)|Almonte]].
 
Na drugoj strani rijeke Ottawe, koja je prirodna granica između Ontarija i Québeca, nalazi se grad [[Gatineau]], koji je isto nastao spajanjem bivših gradova Hull i Aylmer s Gatineauom. Upravno gledajući, Ottawa i Gatineau su dva odvojena grada u dvije različite provincije, ali zajedno sa još nekoliko obližnjih općina čine [[Regija nacionalne prijestolnice|Regiju nacionalne prijestolnice]], koja sveukupno ima više od milijun stanovnika. [[Komisija nacionalne prijestolnice]] je federalna institucija koja se brine za savezne posjede u oba grada, tj. područja povijesne i turističke važnosti. Oko glavnog urbanog dijela grada nalazi se veliki zeleni pojas kojeg održava ova komisija.
Red 266:
== Politika ==
[[Datoteka:Ottawa City Hall.jpg|thumb|Gradska vijećnica]]
Gradsku vlast u Ottawi čini gradsko vijeće (''Ottawa City Council'' ili ''Conseil municipal d’Ottawa'') koje se sastoji od 23 vijećnika od koji svaki predstavlja jedan dio grada, te gradonačelnika. Članovi vijeća izabiru se na lokalnim gradskim izborima. Pod dužnosti gradske uprave spadaju sve komunalne usluge, kao što su vatrogastvo, hitna pomoć, policija, parkovi, ceste i pločnici, javni prijevoz, vodoopskrba, kanalizacija, komunalni otpad i sl.
 
Lokalna politička situacija u gradu vrlo je raznolika. Stanovništvo Ottawe tradicionalno obično podupire [[Liberalna stranka Kanade|Liberalnu stranku Kanade]], iako se samo neki dijelovi grada smatraju liberalnim uporištima. Najveća liberalna uporište u gradu su ona s većinski frankofonim stanovništvom, kao što su Vanier i središnji Gloucester. Središnja Ottawa obično glasuje za stranke jače lijeve orijentacije, te tamo često pobjeđuje [[Nova demokratska stranka (Kanada)|Nova demokratska stranka]]. Neka područja u predgrađu često mijenjaju političko raspoloženje kao što je središnji Nepean, te frankofoni Orléans. Centar grada obično glasuje za lijeve stranke, ali je stanovništvo mnogih prigradskih i ruralnih područja više konzervativno raspoloženo. [[Konzervativna stranka (Kanada)|Konzervativna stranka]] posebno je jaka u područjima West Carleton, Goulbourn, Rideau, Osgoode i okolnim okruzima. Ipak, i u ruralnim dijelovima postoje iznimke, posebno u frankofonim sredinama kao Cumberland gdje je stanovništvo obično liberalno raspoloženo.
Red 454:
U Ottawi se godišnje odvije oko 60 festivala i ostalih događanja. vrlo je poznat i popularan Festival tulipana, koji se odvija u svibnju svake godine. Za vrijeme izgnanstva nizozemske kraljevske obitelji u Kanadi tijekom [[Drugi svjetski rat|Drugog svjetskog rata]], kraljica [[Juliana]] rodila je kćer [[Margriet]] u Ottawi. Kako se princeza ne bi rodila u stranoj zemlji, rodilište bolnice u Ottawi privremeno je proglašeno međunarodnim teritorijem, te time princeza nije rođena na teritoriju neke strane zemlje i dobila je samo nizozemsko državljanstvo sa majčine strane. kao znak zahvalnosti, nizozemska je kraljevska obitelj 1945. poslala Kanadi 100.000 [[tulipan]]a. Od tada do danas svake godine u glavni grad Kanade Nizozemska šalje 20.000 tulipana.
 
Međunarodni festival komorne glazbe koji se ljeti održava u gradu je jedan od najvećih takvih festivala na svijetu. U ljeti se održava i Međunarodni festival jazza, kojeg je 2008. posjetilo preko 180.000<ref>[http://www.ottawajazzfestival.com/e/aboutus.html The Ottawa International Jazz Festival Story… So far…]</ref> posjetitelja. Najveći kanadski festival [[blues]]a također se odvija u Ottawi. U srpnju svake godine diljem grada se 11 dana odvijaju razni koncerti bluesa. Godine 2007. ovaj festival je posjetilo više od 300.000 ljudi.<ref>[http://www.ottawabluesfest.ca/en/index.php?page=history Ottawa Bluesfest Mandate and a Brief History of the Cisco Ottawa Bluesfest]</ref>
 
[[Dan Kanade]], najveći nacionalni praznik u ovoj zemlji je 1. srpnja kad se u glavnom gradu zemlje odvija veliki broj parada i koncerata uz prisutnost visokih kanadskih političara. Kraljica [[Elizabeta II.]] prisustvovala je slavljenju ovog praznika 1967., 1990., 1992. i 1997. godine.<ref>[http://www.crht.ca/DiscoverMonarchyFiles/QueenElizabethII.html The Canadian Royal Heritage Trust]</ref>
Red 489:
* {{en icon}}{{fr icon}}[http://www.ottawa.ca/ Službena stranica grada Ottawe]
* {{en icon}}{{fr icon}}{{de icon}}[http://www.ottawatourism.ca/ Službena turistička stranica Ottawe]
 
 
[[Kategorija:Gradovi u Kanadi]]
[[Kategorija:Glavni gradovi u Sjevernoj i Srednjoj Americi]]
 
{{Link FA|ru}}