Odašiljač – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinos)
m Robot: Removing pt,is,sk,pl,he,ko,en,de,ja,sq,cs,bg,sv,da,nl (strongly connected to sh:Radio predajnik)
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 1:
Odašiljač je uređaj koji šalje, koji predaje (predajnik), ili emitira (emiter) [[radio talas]]e bezičnim putem. Pored elektronike ili drugog nacina nastajanja radio talasa mora u svom kompletu imati i predajnu antenu. Ona je povezana obično specijalnim kablom koji se zove [[koaksijalni kabl]]. Taj ima svoje karakteristike a to je obicno 50 oma . To je takozvani specificni otpor.
 
Predajnik se danas gradi ili proizvodi pomoćču tranzistora. Ranije su to bile elektronske cevi. Glavni delovi odasiljača su deo gde nastaju oscilacija oscilator, zatim deo gde se u oscilacije na neki poseban način "utiskuje" informacija a to je modulator. Informacija je glas ili slika. Ima sopstvene frekvencije koje su daleko manjih vrednosti nego oscilacije. Na primer tonske, zvućne ili audio oscijacije su reda 20Hz do 20000Hz a oscilacije su kHz, MHz, GHz itd.
 
== Oscilator ==
Red 14:
Kao poslednji stepen odasiljača mora da maksimlno poveca moc odasiljaca. I drugi zadatak je da izvrSi prilagogjenje te moci na impedansu antene koja je niska. Tamo se koriste specijalni izlazni tranzistori koji se moraju spoecificno hladiti. Moguća su resenja pomocu posebnih predajnih modula.
 
== Eksterni linkovi ==
{{Commonscat|Transmission lines (radio)}}
* [http://www.itu.int/net/home/index.aspx International Telecommunication Union]
* [http://hawkins.pair.com/radio.html Jim Hawkins' Radio and Broadcast Technology Page]
* [http://www.wcov.com/technical/transmitter.html WCOV-TV's Transmitter Technical Website]
* [http://www.aerialsandtv.com/digitalnationwide.html Major UK television transmitters including change of group information, see Transmitter Planning section.]
* [http://www.wolfbane.com/ukdtt.htm Details of UK digital television transmitters]
* [http://www.the-moores.co.uk/MediaGallery/Default.aspx?directory=56 Richard Moore's Anorak Zone Photo Gallery of UK TV and Radio transmission sites]
 
[[Kategorija:Radio]]