Novo kraljevstvo – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 44 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q180568 (translate me)
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 1:
{{Popis egipatskih dinastija}}
 
'''Nova država''' je razdoblje u povijesti [[Drevni Egipat|drevnog Egipta]] između 16.st. pne. i 11.st. pne. za vrijeme kojeg su vladale [[Osamnaesta egipatska dinastija]], [[Devetnaesta egipatska dinastija]] i [[Dvadeseta egipatska dinastija]].
 
Za vrijeme nove države Egipat je proširio svoje granice do najveće mjere u svojoj povijesti. Proširio se daleko na jug u [[Nubija|Nubiju]] držao je široka područja na [[Bliski istok|Bliskom istoku]]. Egipatska vojska ratovala je s [[Hetiti|Hetitima]]ma zbog kontrole nad područjem današnje [[Sirija|Sirije]].
 
To je najsjajnije i najslavnije razdoblje egipatske povijesti i era najpoznatijih i najslavnijih [[faraon]]a. [[Egipat]] je tijekom ovog razdoblja postao najmoćnija država staroga istoka a isto tako i priznata velesila čija ljepota umijetnosti očarava ljude još i danas. Često se naziva i [[Novo kraljevstvo]].
Red 14:
Nasleđuje ga sin [[Amenofis I]]. Koji je završio osvajanje Nubije te modernizirao i reformirao vojsku. On i njegova majka su poštovani nakon smrti.
 
[[Tutmozis I]]., njegov vojskovođa i nasljednik proveo je većinu svoje karijere ratujući i osvajajući, a mnogi smatraju da je upravo on prvi faraon koji se dao pokopati u Dolini kraljeva, u grobnici uklesanoj u stijenu.
 
Smrću njegova naslednika [[Tuthmosis II.|Tutmozisa II.]], koji je kratko vladao, njegova kći [[Hatshepsut]] prigrabila je vlast. Budući da je legitimni nasljednik [[Tuthmosis III|Tutmozis III]]. Bio vrlo mlad, ona je vladala umjesto njega. Pokazivala se odevena kao muškarac, a njena vladavina je obeležena miroljubivom vanjskom politikom te izuzetnim građevinskim pothvatima. Vodila je i pomorsku ekspediciju u [[Punt]], sa koje je dovela egzotične životinje i biljke, npr. majmune i tamijan.
Red 20:
Njezina smrt dovela je na prijestolje njezina posinka Tutmozisa III., koji je bio najveći ratnik u egipatskoj istoriji, general koji nikada nije izgubio bitku te veliki osvajač i organizator. Za njegove vladavine egipatsko carstvo postalo je veće nego ikada pre ali i posle. Svoje je bitke ovekovečio u Svecanoj dvorani hrama u [[Karnak]]u.
 
Amenofis II. Poznat je po svojoj izuzetno zanimljivoj grobnici u Dolini kraljeva i uspešnim vojnim poduhvatima. Uskoro je otkopavanje i otkrivanje velike sfinge iz pijeska u Gizi dovelo na prijestolje princa Tutmozisa, koji je vladao egiptom kao idući faraon poznat kao Tutmozis IV.
 
Njegov sin [[Amenofis III]]. Bio je veliki faraon graditelj za čije je vladavine [[egipat]] doživio najveće bogatstvo, prosperitet i raskoš. To je bilo doba sa retkim ratovima i podizanjem velikih kipova i hramova.
 
[[imageDatoteka:ReliefOfAmenhotepIII-ThebanTomb57.png|thumb|300px|Amenofis III.]]
 
Njegov nasljednik Amenofis IV.,koji kasnije menja ime u [[Ekhnaton]], napušta dotadašnji glavni grad Tebu i gradi novu prijestolnicu koju je nazvao Akhetaton, a danas je poznata kao [[Amarna]]. Ostavio je tradiciju i vjerski sistem koji je tradicionalno slavio mnogo bogova, i uveo jednoga boga [[Aton]]a kojeg je slavio zajedno sa svojom porodicom. Zemlja je bila u velikoj krizi, a brojni teritorijalni gubitci pre osvojenih područja, faraona, čini se, nisu ga zanimali. Njegove reforme su ukinute ubrzo nakon njegove smrti (vjerojatno su ga otrovali egipatski tradicionalisti), a prijestolnica je prebacena natrag u Tebu.
 
[[Ekhnaton]]a najvjerojatnije nasljeđuje njegova žena [[Nefertiti]], koja je vladala kao slabo poznati faraon [[Smenkhare]] a nakon nje na prijestolje dolazi devetogodišnji [[Tutankhamon]]. Zbog njegove mladosti u njegovim su odlukama veliku ulogu imali njegov vezir [[Ay]] i vojskovođa Horemheb. Njegova je vladavina bila kratkotrajna, značajna po tome što je vraćena stara religija a država se pocela oporavljati od epizode Amarne. Umro je iznenada, kada mu je bilo samo 19 godina a neki smatraju da je ubijen. Naslijedio ga je njegov dvorjanin Ay a njega zapovijednik vojske [[Horemheb]], koji je egiptu vratio staru slavu i sjaj.
[[imageDatoteka:Säulensaal Ramses II.Abydos.jpg|thumb|400px|left|Zidni reljef Ramzesa II. u [[Abidos]]u]]
 
== 19. dinastija ==
Red 46:
<timeline>
ImageSize = width:800 height:auto barincrement:12
PlotArea = top:10 bottom:30 right:130 left:20
AlignBars = justify
 
DateFormat = yyyy
Period = from:-1560 till:-1050
TimeAxis = orientation:horizontal
ScaleMajor = unit:year increment:100 start:-1560
ScaleMinor = unit:year increment:25 start:-1560
 
Colors =
id:canvas value:rgb(1,1,1)
id:18 value:orange