Razlike između izmjena na stranici "Nizozemski Antili"

m
robot kozmetičke promjene
No edit summary
m (robot kozmetičke promjene)
:* [[Sveti Martin (otok)|Sveti Martin]] (Samo južni dio. Sjeverni dio pripada [[Francuska|francuskom]] prekomorskom teritoriju [[Gvadalupa]], vidi [[Popis podijeljenih otoka]]).
 
Nizozemski Antili su [[1954]]. dobili punu samostalnost u unutarnjim pitanja. Za pitanja vanjske politike kao i za obranu i dalje je nadležna Nizozemska. Do [[1986]]. je i otok [[Aruba]] bio dio područja Nizozemskih Antila, kada je postao treći ravnopravno sastavni dio [[Nizozemska|Nizozemske]] uz Nizozemsku i Nizozemske Antile. Zbog toga se još i danas ponekad koristi pojam [[ABC-otoci]]. Nakon niza referenduma održanih između 2000. i 2009. na svim otocima, odlučeno je da se [[Podjela Nizozemskih Antila|Nizozemski Antili podijele]], odnosno prestanu postojati kao administrativna cjelina na dan 10.10. 2010. Nakon toga će Curaçao i Sveti Martin dobiti status konstitutivne zemlje u Kraljevini Nizozemskoj nalik na Arubu, dok će preostali otoci postati posebne općine pod neposrednom nizozemskom upravom.
 
Osobito je vrijedna spomena međunarodna zračna luka princeze Julijane na Svetom Martinu. Njen neobičan položaj privlači i oduševljava niz gledatelja; prilaz [[zrakoplov]]a, do pred samo slijetanje, odvija se iznad vode. Neposredno prije same sletne staze nalazi se plaža na koju rado dolaze znatiželjnici i promatraju slijetanje usprkos strašnoj buci i jakim zračnim strujanjima koje uzrokuju avioni.