Nikola Šubić Zrinski – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Fix
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 36:
Nikola Zrinski cijenjen je i poštovan i u dalekom [[Japan]]u prije svega zbog svoje časne i [[samuraj]]ske smrti. U počast tom činu, japanski muški zborovi nerijetko izvode ariju iz opere "Nikola Šubić-Zrinski" koju su naučili 1919. nakon što su se hrvatski mornari (tada služeći u [[Austro-Ugarska|Austro-Ugarskoj]] mornarici) povlačili iz [[Sibir]]a prema domovini, no brod im se nasukao pokraj Shimonoseki, jugozapadno od Honshua u Japanu. Tijekom popravka broda, mornari su bili nastanjeni u [[Kobe]]u, nedaleko od Osake, otprilike dva mjeseca, gdje su naučili lokalno stanovništvo pjesmu "U boj, u boj!"
 
26. februara 2006. u dvorani Kokugian u [[Tokijo|Tokiju]], japanski muški zbor od 1000 ljudi, vođen maestrom Katsuaki Kozaijem pjevao je "U BOJ", što je bio rekord takve vrste zborovskog pjevanja. Ovaj koncert posjetilo je 10.000 ljudi, a pokrovitelj koncerta, između ostalih, bila je i hrvatsko veleposlanstvo u Japanu.
 
Nikola Šubić Zrinski se u svom životu služio i [[glagoljica|glagoljicom]].
Red 52:
* [http://www.croatianhistory.net/etf/kurziv.html Mala početnica kurzivne glagoljice] Stranica sadrži i Nikolin potpis glagoljicom
* [http://www.crohis.com/izvori/tur16st.pdf Izvori za borbe Hrvata s Turcima]
 
 
[[Kategorija:Hrvatski banovi]]