Neuron – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m uklonjena kategorija Celularna biologija; dodana kategorija Neuroni pomoću gadgeta HotCat
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 3:
'''Nervne ćelije (neuroni)''' imaju ulogu provodnika (konduktora) nadražaja od [[receptor]]a do [[Centralni nervni sistem|CNS]]-a, od [[Centralni nervni sistem|CNS]]-a do odgovarajućih ćelija i organa (efektori) koji će odreagovati na nadražaj, i ulogu prenosa i skladištenja informacija u [[nervni sistem|nervnom sistemu]]. To su visokodiferencirane ćelije koje nemaju sposobnost deljenja (izuzetak su mirisni neuroni koji se kod čoveka obnavljaju svakih dva meseca).
 
== Morfologija neurona ==
[[Datoteka:Nervna celija.jpg|350px|right|thumb|Šema građe multipolarnog neurona i sinapsi]]
Neuroni se sastoje od:
Red 13:
'''Dendriti''' su kratki, razgranati nastavci koji nadražaj dovode do tela neurona. Broj dendrita može biti manji ili veći ili mogu i potpuno da odsustvuju. Oni se dalje mogu granati i na ograncima se uočavaju bojni dendritski trnići.
 
'''Akson''' (grč. axon=osovina) ili neurit (nervno vlakno) je neparan nastavak koji se samo na kraju grana. Akson nadražaj odvodi od tela neurona ka sledećem neuronu.
 
Sa svim delovima nervne ćelije, dakle telom, dendritima i aksonom uspostavljaju vezu mnogobrojni kako neuroni tako i nastavci [[glijalne ćelije|glijalnih ćelija]] pa se svi ti nastavci zajedno nazivaju [[neuropila]] (od gr. ''pilos''= svaljana vuna, filc).
 
=== Telo neurona ===
Telo je prošireni deo nervne ćelije koji može biti različitog oblika. Nislovom metodom oboje se tela nervnih ćelija u kojima se uočavaju:
* krupno, centralno, svetlo ([[euhromatin|euhromatsko]]) jedro u kome je jako obojeno [[jedarce]];
* jako obojena Nislova tela, složene grupacije granula, cevčica, vezikula koja ustvari odgovaraju skupinama [[rapavi endoplazmatični retikulum|rapavog endoplazmatičnog retikuluma]] i [[poliribozom]]a; najviše ih ima u telima motornih neurona;
* elementi [[citoskelet]]a: [[mikrotubula|mikrotubule]], [[mikrofilament]]i i [[neurofilament]]i ([[intermedijarni filament]]i koji se nalaze samo u nervnim ćelijama);
 
Na osnovu tog bojenja moguće je ustanoviti broj, veličinu, oblik kao i raspored tela neurona i ćelija glije.
 
==== Veličina tela ====
Veličina tela neurona kreće se u mikroskopskim razmerama. Prečnik tela patuljastih neurona, kakvi su npr. zrnasti neuroni kore [[mali mozak|malog mozga]] čoveka je 7-8 μm. Divovski neuroni, kao što su [[Purkinjeove ćelije]] u kori malog mozga čoveka, imaju prečnik od 120 - 150 μm. Između ovih, prema veličini krajnjih, mogu se opisati neuroni koji su mali, srednje veliki i veliki.
 
==== Oblik tela ====
Smatra se da se prema morfologiji (obliku) tela može razlikovati čak nekoliko stotina neurona, među kojima se mogu izdvojiti:
* zrnasti (granularni) neuroni koji imaju malo, okruglo telo sa tamnim krupnim jedrom i tankim perifernim slojem citoplazme pa liče na zrnce; obrazuju zrnaste slojeve u kori [[veliki mozak|velikog]] i malog mozga čoveka;
* piramidni neuroni čija su tela trouglasta, slična piramidi; grade piramidalne slojeve u kori velikog mozga čoveka;
* vretenasti neuroni sa izduženim telima oblika vretena kakvi su npr. neuroni šestog sloja kore velikog mozga čoveka
* zvezdasti neuroni i dr.
 
==== Međusobni raspored tela neurona ====
Tela neurona mogu biti raspoređena tako da obrazuju strukture:
 
Red 47:
{{poseban članak|ganglije}}
 
==== Funkcije tela neurona ====
Kada je otkrivena struktura i sastav Nislovih tela postalo je jasno da su tela nervnih ćelija centri metabiličkih aktivnosti kojima se ispunjava trofička funkcija tela u odnosu na dendrite i aksone. U njima se odvijaju procesi sinteze svih bitnih [[protein]]a koji regulišu procese ne samo u telu već i u nastavcima koji sa njega polaze.
 
=== Dendriti ===
Dendriti su kratki, mnogobrojni produžeci citoplazme koji polaze sa tela nervne ćelije i granaju se čime se povećava površina kojom primaju signale. Imaju funkciju primanja nadražaja koji dolaze od drugih neurona i njihovom provođenju ka telu nervne ćelije. U citoplazmi dendrita nalaze se:
* brojne mikrotubule,
Red 60:
Ostvaruju brojne sinapse. Kao [[receptor]]i, [[senzitivni završeci]], primaju različite vrste osećaja: bol, toplotu, dodir, ukus, miris, zvuk itd.
 
=== Akson ===
Akson, neurit ili nervno vlakno je cilindrični nastavak koji prenosi impulse od tela nervne ćelije i sastavni je deo nerava. Sa tela neurona polazi sa područja koje se naziva '''aksonski brežuljak''' jer se uočava kao blago uzdignuće, bleđe boje koje ne sadrži organele uključene u procese sinteze, kao što su rapavi ER, Goldžijev aparat, poliribozomi. Pored aksonskog brežuljka, na aksonu je moguće razlikovati:
* '''kolaterale''', grane koje se odvajaju pod pravim uglom bočno u nivou Ranvijerovih čvorova; one se mogu granati tako da svaka od ogranaka stupa u vezu sa nekim drugim neuronom;
* '''telodendrija''' (''telodendria''), granati završni deo aksona; svaka od grana telodendrije predstavlja završava se [[sinaptički pupoljak|sinaptičkim pupoljkom]].
Red 74:
Akson koji se nalazi van [[nervni centara|nervnih centara]] je obavijen omotačem nazvanim [[mijelinski omotač]], koji je prisutan kod [[kičmenjak]]a dok je kod [[beskičmenjak]]a relativno redak. Taj omotač daje vlaknima belu boju, dok nervna vlakna sa malo mijelina izgledaju sivo. Mijelinski omotač u [[periferni nervni sistem|PNS]]-u obrazuju [[Švanova ćelija|Švanove ćelije]], a u CNS-u ga obrazuju [[oligodendrocit]]i. Omotač se obrazuje od segmenata između kojih su prekidi nazvani [[Ranvijerovi čvorovi]] (francuski [[patolog]] [[Ranvijer]], Ranvier, 19. vek). Plazma membrana koja obavija akson naziva se [[aksolema]], a unutrašnjost je [[aksoplazma]].
 
== Fiziologija neurona ==
Nervne ćelije u okviru nervnog sistema, ma koliko izgledale prostorno udaljene, ne funkcionišu odvojeno i nezavisno. One su uvek morfološki i funkcionalno povezane što obezbeđuje normalno funkcionisanje svih delova nervnog sistema.
 
=== Vrste neurona ===
Neuroni se '''prema broju nastavaka''' koji polaze sa tela dele na :
* unipolarne (pseudounipolarne),
* bipolarne i
* multipolarne.
 
Red 94:
 
'''Prema pravcu prenošenja nadražaja''' razlikuju se tri vrste neurona :
* senzitivni,
* motorni i
* asocijativni.
 
'''[[Senzitivni neuron]]i''' (aferentni) prenose nadražaj od receptora do odgovarajućih centara u CNS-u, a '''[[motorni neuron|motorni]]''' (eferentni) prenose nadražaj od centara u CNS-u do efektora. '''[[Asocijativni neuron]]i '''(umetnuti) se nalaze u CNS-u i prenose nadražaj od senzitivnih ka motornim neuronima.
 
=== Membranski i akcioni potencijal ===
Pored čulne i mišićne ćelije i nerva ćelija ima sposobnost nadražljivosti. Nadražljivost je sposobnost ćelije da na određeni nadražaj (stimulus) odreaguje promenom svog [[membranski potencijal|membranskog potencijala]]. Kada je ćelija u stanju mirovanja taj membranski potencijal se naziva potencijal mirovanja.
{{poseban članak|membranski potencijal}}
 
Stimulacijom membrane neurona dolazi prvo do [[depolarizacija plazma membrane|depolarizacije]] koja kada dostigne kritični nivo nastaje akcioni potencijal koji se dalje prenosi duž nervnog vlakna po zakonu ''sve ili ništa'' koji govori o tome da :
* svi stimulusi čija je jačina veća od pražnog stimulusa izazivaju stvaranje akcionog potencijala, dok oni ispod praga ne stvaraju akcioni potencijal
* se akcioni potencijal prenosi bez opadanja što znači je uvek iste amplitude i trajanja.
 
{{poseban članak|akcioni potencijal}}
 
=== Sinapse ===
Informacija u obliku akcionog potencijala se sa jedne na drugu nervnu ćeliju ili sa nervne na mišićnu ćeliju prenosi kroz specijalizovane [[međućelijske veze]] komunikacijoskog tipa, sinapse.
 
Prema tome koji delovi neurona stupaju u međusobne veze razlikuje se nekoliko tipova sinapsi:
* akso-dendritske, uspostavljaju se između aksona jedne i dendrita druge nervne ćelije;
* akso-somatske, kada je sinapsa između aksona jedne i tela druge nervne ćelije;
* dendro-dendritske uspostavljaju se između dendrita dve nervne ćelije;
* akso-aksonalne u kojima su aksoni dva neurona u međusobnoj vezi;
Red 121:
{{poseban članak|sinapsa}}
 
=== Refleksni luk ===
Put koji nadražaj pređe od receptora sezitivnim neuronom do nervnog centra u CNS-u, a zatim motornim neuronom do efektora (radnog organa) naziva se refleksni luk.
{{poseban članak|refleksni luk}}
 
== Obnavljanje neurona ==
U nervnom tkivu, bilo CNS-a bilo PNS-a, nema [[matična ćelija|izvornih ćelija]] pa tome i ne postoji mogućnost da se oštećene ili uginule nervne ćelije nadoknade.---Ovo je bilo relativno doskorašnje verovanje. Noviji radovi pokazuju stvaranje novih neurona u toku celog života u hipokampusu i subventrikularnoj zoni mozga.(videti englesku wikipediju na temu neurogenesis, rad J. Altmana, 1962, kao i Neurogenesis in the adult human hippocampus iz 1998. autora P.S. Eriksson et al.)--- Prirodno starenje i propadanje neurona, koji jesu dugovečne ali nisu večne ćelije, u mnogim slučajevima ne dovodi do bitne promene u održavanju informativne mreže nervnog sistema. To se postiže velikom plastičnošću neurona koja se ogleda u promeni dužine i pravca pružanja njihovih nastavaka čime se postiže:
* stvaranje novih sinapsi
Red 133:
'''Regeneracija aksona''' u početnim fazama obuhvata [[degeneracija|degeneraciju]] dela aksona koji nije u vezi sa telom neurona i delovanje [[makrofag]]a koji otklanjaju ostatke tog dela. Onaj deo koji je ostao u vezi sa telom neurona počinje da se grana i svaka grana se izužuje u pravcu efektora, ali samo jedna od njih uspostavlja kontakt sa efektorom. Oko te grane umnožene Švanove ćelije obrazuju mijelinski omotač i time se završeno obnavljanje aksona. Procesi obnavljanja se ne dešavaju brzo, kod čoveka mogu trajati mesecima i u perifernom nervnom sistemu nisu uvek uspešni.
 
== Evolucija neurona ==
Evolucija nervnih ćelija vezana je za evoluciju višećelijskih životinja. Tokom evolucije životinja dolazi do:
* povećanja broja nervnih ćelija
Red 143:
 
Kod većine [[beskralježnjaci|beskičmenjaka]] senzitivni neuroni imaju funkcije:
* primanja draži ([[primarne čulne ćelije]]) i
* provođenja nadražaja ([[čulno-nervne ćelije]]).
 
Kod kičmenjaka dolazi do diferencijacije tako da:
Red 150:
* senzitivni neuroni samo povezuju receptore sa CNS-om.
 
== Neurohistološke metode ==
Elektronska mikroskopija, u kombinaciji sa drugim metodama, dala je glavna saznanja o strukturi i funkciji nervnog tkiva, ali svakako treba se osvrnuti i na metode koje su joj prethodile. Tri osnovne metode za izučavanje nervnog tkiva uvedene su krajem 19. veka značajno su doprinele saznanjima iz ove oblasti:
* Goldžijeva metoda ([[Kamilo Goldži]], Camillo Golgi, 1843-1926)
Red 157:
{{poseban članak|neurohistološke metode}}
 
== Literatura ==
* Guyton,A. C, Hall, J. E:''Medicinska fiziologija'', Savremena administracija, Beograd, 1999.
* Davidović, Vukosava: Uporedna fiziologija, ZUNS, Beograd, 2003.
* Ćurčić, B: Razviće životinja, Naučna knjiga, Beograd, 1990.
* Mariček, Magdalena; Ćurčić, B; Radović, I: Specijalna zoologija, Naučna knjiga, Beograd, 1996.
* Milin J. i saradnici: Embriologija, Univerzitet u Novom Sadu, 1997.
* ''Pantić, V:Biologija ćelije, Univerzitet u Beogradu, Beograd, 1997.''
* ''Pantić, V: Embriologija, Naučna knjiga, beograd, 1989.''
* Petrović, V. M, Radojčić, R, M: Uporedna fiziologija (drugi deo), ZUNS, Beograd, 1994.
* ''Popović S: Embriologija čoveka, Dečije novine, Beograd, 1990.
* ''Trpinac, D: Histologija, Kuća štampe, Beograd, 2001.''
* Šerban, M, Nada: Pokretne i nepokretne ćelije - uvod u histologiju, Savremena administracija, Beograd, 1995.