Narodna stranka (Crna Gora) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 1:
'''Narodna stranka''' je najstarija politička stranka u Crnoj Gori. Postojala je kao jedina, docnije vodeća od jedine dvije, u [[Istorija Crne Gore|staroj crnogorskoj državi]] od 1906. do 1918. godine, a obnovljena je 1990. godine. Ona je crnogorska partija srpske provinijencije. Njen predsjednik je [[Predrag Popović]]. Osnivač i prvi lider narodnjaka, 1906. godine, bio je [[Šako Petrović Njegoš]], predsjednik prve crnogorske narodne skupštine i dugogodišnji crnogorski političar u vladajućim strukturama.
 
== Osnivanje stranke ==
Narodna stranka je nastala 1906/7. godine od Kluba narodnih poslanika (klubaša) izabranih nakon prvog konstituisanja [[Narodna skupština Crne Gore|Narodne skupštine Crne Gore]] 1905. Oni su bili opozicija knezu [[Nikola I Petrović Njegoš|Nikoli]]. Na čelu tog poslaničkog kluba se nalazio predsjednik Narodne skupštine vojvoda [[Šako Petrović Njegoš]]. Pored njega osnivači Narodne stranke bili su [[Lazar Sočica]], [[Marko Radulović]], [[Andrija Radović]] i [[Gavro Vuković]].
 
Nakon izglasavanja nepovjerenja vladi [[Lazar Mijušković|Lazara Mijuškovića]] pod pritiskom klubaša 24. novembra 1906, knjaz Nikola Petrović je bio prinuđen da mandat za sastav nove vlade povjeri klubašu Marku Raduloviću.
 
== Narodna stranka od 1990ih ==
Narodna stranka je potpisnik rezolucije Odbora za očuvanje srpskog jezika zajedno sa svoja ostala tri koaliciona partnera, iz 2004. godine, kojim se osuđuje mijenjanje imena jezika u obrazovanju iz "srpski" u "maternji" i otpuštanje profesora-demonstranata, i jedina je prosrpska politička stranka koja je dosljedno redovno uplaćivala finansijska sredstva.
 
Red 32:
 
== Vanjske veze ==
* [http://narodnastranka.me/ Službena stranica]
 
[[Kategorija:Političke stranke u Crnoj Gori]]