Nanjing – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
please re-translate the description from en-Wiki, as the image has been changed
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 168:
'''Nanjing''' (ili Nanking) je glavni grad kineske provincije [[Jiangsu]]. Ima veliko značenje za kinesku povijest i kulturu, te je bivši glavni grad Kine (njegovo ime u prijevodu znači "Južna prijestolnica", dok je [[Peking|Beijing]] "Sjeverna prijestolnica"). Zbog svog položaja blizu [[Shanghai|Šangaja]] i ušća rijeke [[Jangce|Yang Ce]] se danas vrlo brzo gospodarski razvija i postaje jedan od najznačajnijih kineskih gospodarskih središta.
 
== Povijest ==
Nanjing je jedan od najstarijih gradova u istočnoj Kini. Prema legendi je 495. pne. Fu Chai, gospodar države Wu, osnovao grad Yecheng na području današnjeg Nanjinga. U kasnijem razdoblju je u tom prostoru postojalo nekoliko gradova koji su često uništavani i obnavljani, posebno u doba nestabilnosti dok je postojalo više kineskih država. Nanjing je prvi put postao glavni grad 229. godine nakon Krista kad je tamo premještena prijestolnica države Wu (tokom perioda [[Tri kraljevstva]]). Nanjing je bio glavni grad tokom vladavine dinastije [[Dinastija Jin|Jin]], kad se zvao Jiankang. Za vrijeme dinastije [[Dinastija Sui|Sui]], dok je Kina bila podijeljena na Sjevernu i Južnu državu, je bio glavni grad Južne države. U 10. st. je bio glavni grad Južne Tang države (za vrijeme dinastije [[Dinastija Tang|Tang]]). Za vrijeme dinastija [[Dinastija Sung|Sung]] i [[Dinastija Yuan|Yuan]] se razvija tekstilna industrija.
 
Red 179:
Tokom građanskog rata između nacionalista i komunista je Nanjing pretrpio veliko razaranje i bio posljednji veći grad u kojem su vladali nacionalisti prije bijega na [[Tajvan]]. Zanimljivo je da vlada u Tajvanu koja se naziva Republikom Kinom i dalje Nanjing smatra svojim glavnim gradom jer se smatra legitimnom vladom cijele Kine. Nakon uspostave Narodne Republike Kine pod komunističkom vlašću 1949. je glavni grad ponovo postao Peking, a Nanjing je postao centar provincije Jiangsu.
 
== Zemljopis ==
Nanjing se nalazi na istoku Kine, blizu ušća rijeke [[Jangce|Yang Ce]]. Na rijeci postoji nekoliko riječnih otoka. Reljef je nizinski (dio Velike kineske nizine), ali oko grada postoji nekoliko brda (poznato je brdo Zijin Shan u središtu grada). U okolici postoje velika rudna nalazišta ([[željezo]], [[sumpor]], [[stroncijum|stroncij]]).
 
Klima je vlažna suptropska (sinijska). Velik je utjecaj [[monsun]]a, zbog čega ljeti ima mnogo više padalina nego zimi. Temperature su umjerene, a zimi nisu preniske.
Red 188:
[[Datoteka:ChaoTianGong SideGate Nanjing.jpg|left|250px|thumb|Palača Chaotian]]
 
== Gospodarstvo ==
Nanjing se u novije vrijeme vrlo brzo razvija (slijedi brzi gospodarski razvoj Kine). Posebno je razvijena metaloprerađivačka i automobilska industrija. U gradu imaju tvornice brojna strana poduzeća ([[Volkswagen]], [[Iveco]], [[Panda]]). Industrija je smještena u velikim industrijskim parkovima. U gradu je razvijen i tercijarni (uslužni) sektor gospodarstva koji daje 44% produkta.
 
== Znamenitosti ==
S obzirom na veliko povijesno značenje grada, Nanjing ima mnogo kulturnih znamenitosti. Iz razdoblja dinastije Ming su značajne gradske zidine i mauzolej dinastije Ming Xiaoling. Značajna je carska palača Chaotian. Grad ima brojne [[konfucijanizam|konfucijanističke]] hramove i pagode. Najznačajniji su Konfucijev hram, te hramovi Jiming, Jinghai, Linggu i Qixia. Zanimljiva je Porculanska pagoda koja je uništena u 19. st., a danas se obnavlja. Poznati su vrtovi
Xu i Zhan Yuan. Značajna su "Vrata Kine", ceremonijalna ulazna vrata na zidinama kroz koja su svi stranci ulazili u Kinu.
Red 197:
Iz razdoblja dok je Nanjing bio glavni grad Republike Kine je značajna predsjednička palača i mauzolej [[Sun Jat-sen]]a. Značajan je spomenik Nankinškog masakra. U gradu postoje značajni hoteli i zgrade Sveučilišta.
 
== Promet ==
Nanjing je značajno prometno čvorište gdje se križaju razni oblici prometa. Vrlo je značajan riječni promet plovnom rijekom Yang Ce kojom je Nanjing povezan s brojnim gradovima koji na njoj leže. Nedaleko od grada počinje [[Veliki kanal]] koji povezuje rijeku Yang Ce s rijekom [[Huang Ho|Huang He]], a i dalje je prokopan do Pekinga. Zbog blizine kanala se posebno razvio riječni promet, te je Nanjing je najveća riječna luka na Yang Ceu i najveća kineska unutrašnja riječna luka.