Monolog – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Monolog''' je govor kojeg daje jedna osoba iznoseći pri tome vlastite misli naglas ili obraćajući se direktno publici, čitaocu ili liku. == Upotreba monologa == Najčeš...
 
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 1:
 
'''Monolog''' je govor kojeg daje jedna osoba iznoseći pri tome vlastite misli naglas ili obraćajući se direktno publici, čitaocu ili liku.
 
Linija 6 ⟶ 5:
Najčešće se javlja u [[drama]]ma, animiranim crtanima i [[film]]u. Također je moguće monologom nazvati i [[pjesma|pjesmu]] koja je govor ili misli jedne osobe.
 
Monolog se često javlja u [[opera|operskim]] arijama, recitalima ili drugim đelovima koji imaju funkciju sličnu onoj govornim monolozima u [[pozorište|pozorištu]].
 
Često postoje i u modernoj [[proza|prozi]] 20. vijeka. U modernim vremenima monolog se koristi i kao i komični elemenat na bini i televiziji.
Linija 16 ⟶ 15:
U drami postoje dva glavna tipa monologa:
 
* ''Eksterni monolog'': kada se glumac obraća ili drugoj osobi koja se trenutno ne nalazi na sceni ili publici.
 
* ''Interni monolog'': kada glumac priča kao da se obraća samome sebi. To je introspekcija koja gledaocima otkriva unutrašnje motive. Često se koristi i u tehnici "lavina misli" (stream of consciousness).
 
Ako je glumac sam na bini monolog se može nazvati i ''"solilokvij"''. Ovaj tip monologa se često koristi za izražavanje misli i ośećanja samog lika bez uvođenja treće osobe kao naratora. Solilokvij ne čuju ostali likovi iako se možda izgovara i ispred njih samih.