Razlike između izmjena na stranici "Mlazni motor"

Dodano 8 bajtova ,  prije 6 godina
m/м
robot kozmetičke promjene
m/м (robot kozmetičke promjene)
== Osnovni dijelovi ==
Osnovni dijelovi slični su kod svih tipova mlaznih motora što ne znači da svi sadrže sve navedene dijelove. Osnovni dijelovi su:
* '''Usisnik zraka''' dio je konstrukcije aviona i motora koji omogućava dovod stabilne struje zraka do kompresora. Kod podzvučnih aviona usisnik je konstrukcijski nezahtijevan. Sastoji se od [[Aerodinamika|aerodinamički]] oblikovanog otvora kako bi stvarao što manji otpor i kako bi što manje remetio strujanje zraka. Zrak koji dolazi do kompresora mora imati manju brzinu od brzine zvuka što kod nadzvučnih aviona zahtijeva kompleksnu konstrukciju usisnika koja će tu brzinu smanjiti na podzvučnu, tako da se usisnici dijele na podzvučne i nadzvučne usisnike.
 
[[Datoteka:Axial compressor.gif|thumb|150px|right|Osovinski kompresor]]
* '''Kompresor''' je dio mlaznog motora koji sabija zrak. Kompresor može biti aksijalni, centrifugalni ili kombinacija obojega. Aksijalni kompresor koristi niz rotirajućih diskova na kojima su učvršćene lopatice aerodinamičkog oblika, profila sličnog [[Aeroprofil krila|profilu krila]], koje progresivno sabijaju zrak. Nepokretne statorske lopatice, smještene iza svakog rotirajućeg diska, usmjeravaju strujanje zraka na sljedeći rotirajući disk. Prostor prolaska strujanja zraka se smanjuje prema izlazu iz kompresora, smanjuje se brzina i povećava tlak. Brzina ni u kojem dijelu ne smije preći brzinu zvuka. Kompresor preko osovine pokreće turbina, a radi bolje iskoristivosti kompresor se obično izvoodi u dva ili više zasebna stupnja (kompresor niskog tlaka i kompresor visokog tlaka)
* '''Osovina''' prolazi skoro kroz cijelu dužinu motora i spaja turbinu s kompresorom. Broj osovina ovisi o broju turbina. Svaka turbina je sa zasebnom osovinom (jedna kroz drugu) spojena s dijelom koji pokreće i vrti se neovisno raznim brzinama.
 
[[Datoteka:Combustion chamber GE J79.jpg|thumb|150px|right|Komore izgaranja]]
[[Datoteka:Turbine Stage GE J79.jpg|thumb|150px|left|Turbine mlaznog motora]]
* '''Komore izgaranja''' su glavni dio mlaznog motora, a nalaze se između kompresora i turbine. U njima izgara smjesa zraka i goriva stvarajući visoki tlak. Zbog izuzetno visoke temperature na izlaz iz komora izgaranja dovodi se zrak iz kompresora koji smanjuje temperaturu ispušnih plinova. Protok zraka iz kompresora dijeli se na primarni, onaj koji se miješa s gorivom i sagorijeva u komorama izgaranja, i sekundarni koji struji oko komora (i jednim dijelom kroz otvore ulazi u komore i zadržava plamen u sredini) spuštajući temperaturu na zadovoljavajuću vrijednost.
* '''Turbina''' je rotirajući disk na koji su učvršćene lopatice aerodinamičkog oblika. Vrući plin koji izlazi iz komora izgaranja usmjerava se preko statorskih lopatica na turbinske lopatice te ih okreće. Turbina zatim preko osovine pokreće kompresor. Kod turboventilatorskih i turbo-prop motora turbina također pogoni ventlator ili propeler, a turbina se, kao i kompresor, radi bolje iskoristivosti izvodi u više stupnjeva pa tako visokotlačna turbina pogoni visokotlačni kompresor, a niskotlačna turbina pogoni ili niskotlačni kompresor, ili propeler odnosno ventilator. Relativno hladan zrak uzima se od kompresora i usmjerava na lopatice turbine kako bi se spriječilo njihovo pregrijavanje.
* '''Mlaznica''' ([[engleski jezik|eng.]] ''nozzles'') dio je motora poslije turbine kojoj je osnovni zadatak dovođenje pritiska ispušnih plinova na atmosferski nivo čime se naglo povećava njihova brzina. Ako brzina ispušnih plinova prelazi brzinu leta stvoren je pozitivni potisak.
* '''Ispušna cijev''' dio je kroz koji vrući plinovi izlaze iz motora. U većini slučajeva konstantnog su promjera. Kod nadzvučnih aviona ispušna cijev na jednom se dijelu sužava povećavajući time brzinu plinova.
* '''Naknadno izgaranje''' je sustav koji proizvodi povećanje snage dodavanjem goriva u dio ispušne cijevi. Gorivo zbog temperatura koje na tom dijelu vladaju odmah izgara povećavajući dodatno temperaturu i brzinu ispušnih plinova. Koristi se uglavnom na vojnim avionima radi smanjenja uzletno-sletne staze kao i u letu prilikom potrebe za naglim povećanjem brzine. Zbog velikih temperatura koje se stvaraju, naknadno izgaranje smije se koristiti ograničeno kratko vrijeme.
 
== Podjela ==
== Literatura ==
* ''The Jet engine'' Rolls-Royce, Derby 1969, 1971, 1973, 1986. ISBN 0-902121-04-9
* ''The Jet engine'' Rolls-Royce, 65 Buckingham Gate, London SW1E 6AT, England, ISBN 0-902121-23-5
* Klaus Hünecke - ''Flugtriebwerke. Ihre Technik und Funktion'', Motorbuchverlag, Stuttgart 1978. ISBN 3-87943-407-7
* Willy J.G. Bräunling - ''Flugzeugtriebwerke.'' Springer, Berlin 2004, ISBN 3-540-40589-5
* [http://www.rolls-royce.com/education/schools/how_things_work/journey02/index.html Putovanje mlaznim motorom (flash)] {{en icon}}
* [http://www.rand.org/publications/MR/MR1596/MR1596.appb.pdf An Overview of Military Jet Engine History] (Rand Corp., 24 str., PDF) {{en icon}}
* [http://www.geae.com/education/engines101/ Osnove mlaznog motora (Quicktime Video)] {{en icon}}
* [http://www.weltderwunder.de/wdw/LuftfahrtWelt/Technik/Turbinen/1_Schaeden/ Welt der Wunder: Was Turbinenwartung so aufwändig macht] {{de icon}}
* [http://www.herbert-thiess.de/Laber/LeistungssteigerungMe262/Index.html Geheime Kommandosache: Me 262 Leistungssteigerung (povijesni dokument iz 1945.)] {{de icon}}