Milutin Milanković – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
dodao sliku
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 3:
 
== Biografija ==
Milanković je rođen [[28. 5.|28. maja]] [[1879]]. godine u [[Dalj]]u, blizu [[Osijek]]a na području [[Kraljevina Hrvatska i Slavonija|kraljevine Hrvatske i Slavonije]] koja je bila deo [[Austro-Ugarska|Austro-Ugarske]]). Pohađao je Bečki tehnološki institut, gde je diplomirao građevinu [[1902]]. i stekao doktorat iz tehničkih nauka [[1904]]. Kasnije je radio u tada čuvenoj firmi Adolfa Barona Pitela ''Betonbau-Unternehmung'' u [[Beč|Beču]]u. Gradio je brane, mostove, vijadukte, akvadukte i druge građevine od ojačanog betona, u tadašnjoj [[Austro-Ugarska|Austro-Ugarskoj]]. Milanković je nastavio da se bavi građevinom u Beču, do jeseni [[1909]], kada mu je ponuđena katedra primenjene matematike na [[univerzitet u Beogradu| Beogradskom univerzitetu]], (racionalna mehanika, mehanika nebeskih tela, teorijska fizika). Godina [[1909]]. označava prekretnicu u njegovom životu. Mada je nastavio da se bavi istraživanjem raznih problema u vezi sa primenom [[armirani beton|armiranog betona]], odlučio je da se skoncentriše na fundamentalna istraživanja.
Tek što se Milanković doselio u Beograd, usledili su burni događaji: [[Balkanski ratovi]], a zatim i [[Prvi svjetski rat|Prvi svetski rat]]. Kada je [[1914]]. izbio rat (tek što se oženio), [[Austro-Ugarska ]] vojska je internirala Milankovića u Nesider, a kasnije u [[Budimpešta|Budimpeštu]], gde mu je bilo dozvoljeno da radi u biblioteci Mađarske akademije nauka. Već [[1912]], njegova interesovanja su se usmerila ka proučavanju solarne klime i planetarnim temperaturama. Dok je bio interniran u Budimpešti, Milutin Milanković je posvetio svoje vreme radu na ovom polju, i do kraja rata je završio monografiju o ovom problemu, koja je objavljena [[1920]], u izdanju Srpske akademije nauka i umetnosti u [[Pariz|Parizu]]u, pod naslovom ''Théorie mathématique des phénomènes thermiques produits par la radiation solaire'' (Matematička teorija termičkih fenomena uzrokovanih sunčevim zračenjima).
 
Rezultati ovog rada su mu doneli značajnu reputaciju u naučnom svetu, mahom zbog njegove krive insolacije na zemljinoj površini. Ova solarna kriva nije potpuno prihvaćena sve do [[1924]]. kada je veliki meteorolog i klimatolog [[Vladimir Kepen]] (''Wladimir Köppen'') sa svojim zetom, [[Alfred Wegener|Alfredom Vegenerom]] (''Alfred Wegener''), predstavio krivu u svom radu, pod naslovom ''Climates of the geological past''. Posle ovih prvih priznanja, Milankovoć je [[1927]]. pozvan da sarađuje u dve važne publikacije: prva je bila priručnik iz klimatologije (''Handbuch der Klimatologie''), a druga je bila priručnik iz geofizike (''Guttenberg's Handbuch der Geophysik''). Za nju je napisao uvod ''Mathematische Klimalehre und astronomische Theorie der Klimaschwankungen'' (Matematička nauka klimata i astronomska teorija varijacija klimata), objavljen [[1930]]. na nemačkom, a [[1939]]. preveden na ruski. .
 
Za drugu knjigu, Milanković je napisao četiri odeljka razvijajući i formulišući svoje teorije: teoriju sekularnih pokreta zemljinih polova i teoriju glacijalnih perioda ([[Milankovićevi ciklusi]]), koja je izrađena na ranijem radu [[Džejms Krol|Džejmsa Krola]] (''James Croll''). Milanković je uspeo da unapredi Krolov rad delom zahvaljujući poboljšanim računanjima zemljine orbite, koje je [[1904]].
objavio [[Ludvig Pilgrim]] (''Ludwig Pilgrim''). Svestan da je njegova teorija solarnog zračenja uspešno kompletirana, i da su papiri koji se bave ovom teorijom ''razbacani'' u više radova, Milanković je odlučio da ih sakupi i objavi pod jednim naslovom.
 
Pred sam početak rata u Jugoslaviji, [[1941]]. je završeno štampanje obimnog i najznačajnijeg dela ''Kanon der Erdbestrahlung und seine Anwendung auf das Eiszeitenproblem'' (Kanon osunčavanja zemlje i njegova primena na problem ledenih doba), na 626 strana, objavljenog u izdanjima [[Srpska akademija nauka i umetnosti|Srpske kraljevske akademije]]. Ovo delo je prevedeno na engleski [[1969]], od strane Izraelskog Programa za Naučne Prevode, pod naslovom ''Canon of Insolation of the Ice-Age Problem''.
Red 17:
Godine [[1988]]. u [[Perugia|Peruđi]] ([[Italija]]) organizovan je naučni skup pod nazivom "Ciklo-stratigrafija". Na njemu je zvanično promovisana nova istraživačka metoda koja u osnovi ima Milankovićeve cikluse osunčavanja, a koja u ritmičkim smenama slojeva stena detektuje hladnije i toplije cikluse kroz koje je prošla naša planeta.
 
Kao dodatak naučnom radu, Milanković je uvek pokazivao veliko interesovanje za istorijski razvoj nauke. Napisao je knjigu o istoriji astronomije, kao i dve knjige za širu čitalačku publiku: prva - ''Kroz vasionu i vekove'' govorila je o razvoju astronomije, a druga, nazvana ''Kroz carstvo nauka'', se bavila razvojem nauka.
 
Milutin Milanković je u svom bogatom stvaralačkom životu uradio i predložio, između ostalog, reformu gregorijanskog i julijanskog [[Kalendar |kalendara]], koja je vodila izgradnji jedinstvenog, do sada najpreciznijeg kalendara ([[Revidirani julijanski kalendar|Milankovićev kalendar]]) i koja je prihvaćena na Svepravoslavnom kongresu u [[Istanbul|Carigradu]] [[1923]]. godine. Milanković je detaljno pisao o ovom svom pokušaju u izveštaju [[Srpska akademija nauka i umetnosti| Srpskoj kraljevskoj akademiji]] po povratku sa Kongresa, u svojim memoarima i u "Kanonu osunčavanja", napominjući da mu nije jasno zašto reforma, koja je jednoglasno usvojena 30. maja 1923. godine u Carigradu, i pored svih svojih prednosti, kasnije nije primenjena.
 
Milanković je objavio i autobiografiju iz tri dela: ''Uspomene, doživljaji i saznanja''. Ova autobiografija nije prevedena na engleski jezik. Njegov sin, Vasko Milanković je napisao biografsko delo: ''Moj otac, Milutin Milanković.''
 
Godine [[1920]]. izabran je za dopisnog člana [[Srpska akademija nauka i umetnosti|Srpske akademije nauka i umetnosti]], a za redovnog člana [[1924]]. Za dopisnog člana [[Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti|Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti]] izabran je [[1925]], bio član Nemačke akademije Naturalista "''Leopoldine''" u [[Halle|Haleu]], kao i član mnogih naučnih društava kako u zemlji, tako i u inostranstvu.
 
Kada su nemačke okupacione vlasti u [[drugi svjetski rat| Drugom svetskom ratu]] [[1941]]. godine tražile od profesora [[Univerzitet u Beogradu|Beogradskog univerziteta]] da potpišu Apel srpskom narodu (i podrže okupaciju zemlje), Milutin Milanković je jedan od nekolicine profesora koji je odbio da to učini.
 
Po završetku [[Drugi svjetski rat|Drugog svetskog rata]] i [[Komunistička revolucija|komunističke revolucije]] Sud časti [[Univerzitet u Beogradu|Beogradskog univerziteta]] je procenjujući podobnost Milutina Milankovića, za novi poredak, doneo sledeću karakteristiku u kojoj se priznaje da se Milanković istakao kao odličan stručnjak i naučnik koji se bavi astronomijom i nebeskom mehanikom, ali je "vrlo star i o nekom njegovom ličnom razvoju nema ni govora". Doduše, i on je dobar pedagog, ali "predavanja jedva otaljava". "Po političkoj orijentaciji pripada poznatoj matematičkoj kliki... [[Marksizam-lenjinizam]] uopšte ne poznaje niti pokazuje ikakav interes. Smatramo da je naš politički neprijatelj i da će kao takav umreti. Može se iskoristiti kao nastavnik i naučnik" ([[1. 7.|1. jul]] [[1950]]).