Mezopotamija (Argentina) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m Fix
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 1:
[[Datoteka:Mesopotamia argentina.svg|mini|150px|Smještaj Mezopotamije unutar Argentine]]
 
'''Mezopotamija''' (španjolski : La Mesopotamia , Región Mesopotámica je vlažna i zelena površina u sjeveroistočnoj Argentini , koji obuhvaća provincije Misiones , Entre Rios i Corrientes . Krajolikom i njegove karakteristike dominiraju dvije rijeke , Paraná i Urugvaj . <ref name="Lewis"> Lewis, Daniel (2001). The History of Argentina. United States: Palgrave Macmillan. ISBN 1-4039-6254-5. </ref>
Duge usporedne dvije rijeke i zeleno područje između njih , nadahnuli su usporedbu ove regije sa [[Mezopotamija|Mezopotamijom]] ( grčki : Μεσοποταμία "zemlja između rijeka " ) , u današnjem Iraku . pa je ovo područje i dobilo to ime . Pokrajine Formosa , Chaco i Santa Fe dijele mezopotamske značajke , kao što to čine susjedne u Brazilu , Paragvaju i Urugvaju .
Mezopotamija ima neke od najpopularnijih turističkih atrakcija u Argentini , uglavnom Vodopade Iguazú , Nacionalni park Iguazú i isusovački samostan u provinciji Misiones . Močvare Iberá u Corrientesu su proostrano poplavljeno šumsko područje slično brazilskom Pantanalu.
 
Regija je dio brazilske središnje visoravni . Cijelo područje ima veliku količinu padalina , <ref name="Lewis"/> a posebice u kolovozu i rujnu , do 2.000 mm godišnje . Misiones , u sjevernom dijelu Mezopotamije , uglavnom je pokriven suptropskom šumm , s kajmanima , tukanima i majmunima . Brzo razgradnja organske tvari daje na području crvenu zemlju sa tankim plodnim slojem koji se lako ispire. Corrientes je močvarno i šumovito područje , s niskim brežuljcima . Entre Ríos je prekriven plodnim pašnjacima koji se protežu do Urugvaja.
 
Biljni svijet Mezopotamije uključuje yatay palmu ( Syagrus yatay , Butia yatay ) , koja je zaštićena vrsta u Nacionalnom parku El Palmar, a Araucaria angustifolia ( Paraná bor ). Također se mogu naći stabla paprati , orhideja i drugih biljaka.
[[mate (biljka)|Mate]] ( Ilex paraguariensis ) se uzgaja širom Mezopotamije. <ref name="Lewis"/> 1.800 četvornih kilometara Misionesa su posvećeni proizvodnji te biljke . Regija je također važna za uzgoj goveda i ovaca , peradi , lana , duhana, limuna i riže .
 
Gualeguaychú u pokrajini Entre Ríos je popularan po svojem karnevalu na početku korizme. Corrientes je također poznat po svojem karnevalim te je središte glazbe i festivalima općenito :ime chamamé glazbeni nedavno vidjeli preporod u popularnosti .
Regija zvana Litoral ( španjolski za "Primorska" ) sastoji se od Mezopotamije i pokrajina Chaco , Formosa i Santa Fe .
 
== Izvori ==
 
{{Izvori}}
 
 
 
[[Kategorija:Geografija Argentine]]