Lugalbanda – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 20 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q755755 na Wikidati
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
 
Red 1:
Prema [[Sumerski popis kraljeva|Sumerskom popisu kraljeva]], '''Lugalbanda''' je bio treći kralj [[Uruk]]a i otac [[Gilgamesh|Gilgameša]], legendarnog uručkog kralja. Legende govore da mu je supruga bila boginja [[Ninsun]].
 
U ''[[Ep o Gilgamešu|Epu o Gilgamešu]]'' ne samo da je Lugalbanda s boginjom Ninsun imao sina Gilgameša, nego šesta pločica navodi da je "on (Gilgameš) pomazao svog boga Lugalbandu", odnosno deificirao ga je.
 
Arheolozi su pronašli dva epska teksta gdje je glavni junak Lugalbanda - prozvane ''Lugalbanda I'' (ili ''Lugalbanda u planinskoj spilji'') i ''Lugalbanda II''.
 
Nijedan od njih ne govori Lugalbandi kao kralju, ali se opisuje njegova vojna i politička karijera — odnosno, pretpostavlja se da su opisane okolnosti zbog kojih ga je [[Enmerkar]] odabrao za nasljednika uručkog prijestolja. Epovi ne spominju nijednu bitku, ali sugeriraju da je bio Enmerkarov general.
== V. također ==
* [[Historija Sumera]]
* [[Mezopotamska mitologija]]
 
== Eksterni linkovi ==
* [http://etcsl.orinst.ox.ac.uk/cgi-bin/etcsl.cgi?text=c.1.8.2*# ETCSL - Texts and translations of Lugalbanda legends] ([http://www-etcsl.orient.ox.ac.uk/catalogue/catalogue1.htm#lugalbanda alternate site])
 
{{start box}}