Lucije Elije Sejan – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 28 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q120015 (translate me)
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 1:
{{Infobox Military Person
|name= Lucije Elije Sejan <br /> <small>Lucius Aelius Sejanus</small>
|lived=20. pne. &ndash; 31
|placeofbirth= [[Volsinii]], [[Etrurija]]
Red 26:
U međuvremenu, zatražio je [[25]]. godine od cara da mu dozvoli da se oženi Druzovom udovicom Livijom Mlađom, poznatijom po nadamku Livila. Tiberije ga je odbio učtivo ali odlučno pod izgovorom da bi senatori loše primili ženidbu običnog pripadnika konjaničkog (viteškog) staleža sa ženom iz jedne od najistaknutijih senatorskih porodica. Najzad, zamoren stalnim političkim borbama, Tiberije se [[27]]. povukao na ostvro [[Kapri]]. Od tada, pa sve do smrti, Sejan je bio neosporni vladar Rima kojim je upravljao u ime odsutnog cara.
 
Po rečima istoričara [[Tacit|Tacita]]a, Sejan je svoju ulogu upotrebio da u Rimu zavede pravu strahovladu. Sproveo je osudu za veleizdaju udovice i dece Tiberijevog posinka [[Germanik|Germanika]]a, Agripine Starije i njenih sinova Nerona i Druza ([[29]].-[[30]].). Jedini među Germanikovim muškim potomcima koji je preživeo bio je [[Kaligula|Gaj Kaligula]], ali je Sejan navodno pleo zavere i protiv njegovog života.
 
[[Tiberije]] je [[31]]. podelio konzulat sa Sejanom iako je najviša rimska magistratura bila rezervisana isključivo za senatore. Iste godine, car se složio sa veridbom Sejana i Livile. Sejan se stoga razveo sa svojom prvom suprugom Apikatom koja je zatim obavestila Tiberija kako je Sejan postao Livilin ljubavnik još za života njenog supruga Druza. Ljubavnici su tada otrovali Tiberijevog sina i počeli da planiraju dalje osvajanje vlasti. Ražalošćeni car, koji je već počeo da sumnja u Sejanovu lojalnost, je sada rešio da ukloni Sejana. Sejan je 18. oktobra [[31]]. pozvan u senat, ali je umesto trijumfa dočekao osudu na smrt kao javni neprijatelj. Te večeri je zadavljen i njegovo telo je izloženo na Gemonijskim stepenicama nedaleko od rimskog Foruma. Same stepenice su bile mesto na kome su strvinarima i besu svetine ostavljana tela pogubljenih kriminalaca. Telo Sejana, donedavno najmoćnijeg čoveka u Rimu, je od strane Rimljana raskomadano. Brojne pristalice Sejana su pobijene ili naterane da izvrše samoubistvo. Među žrtvama su bili i Sejanovo troje dece i Apikata koja se ubila.