Lotika Cilermajer – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 2 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q1561330 na Wikidati
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 1:
''Lotika Cilermajer'' ([[1860]], [[Krakov]], Poljska – [[1938]], [[Višegrad]], Jugoslavija) je junakinja romana [[Ivo Andrić|Ive Andrića]] [[Na Drini ćuprija|"Na Drini ćuprija"]]. Ona je najstarija od tri sestre Cilermajer koje su se krajem devetnaestog veka doselile u Bosnu iz Krakova u Poljskoj.
 
== Biografija ==
''Lotika Cilermajer'' ([[1860]], [[Krakov]], Poljska – [[1938]], [[Višegrad]], Jugoslavija) je junakinja romana [[Ivo Andrić|Ive Andrića]] [[Na Drini ćuprija|"Na Drini ćuprija"]]. Ona je najstarija od tri sestre Cilermajer koje su se krajem devetnaestog veka doselile u Bosnu iz Krakova u Poljskoj.
 
==Biografija==
O Lotikinom detinjstvu i najranijoj mladosti se ne zna gotovo ništa. Lotika se udaje u ranoj mladosti za doktora iz Krakova čije ime danas nije poznato, ali je u dvadesetoj godini ostala udovica. Ubrzo posle toga Lotika se, sa sestrama, seli u Višegrad, Bosna, tada deo Austrougarske. U isto vreme u Višegrad se sele još dve jevrejske porodice, Caler i Apfelmajer, čiji će se životi dodatno isprepletati.
 
Linija 11 ⟶ 10:
Tokom Lotikinog upravljanja hotelom, jedan od čestih posetilaca hotela bio je i Ivo Andrić koji se vremenom zbližio sa njom i njenom porodicom.
 
== Lotika i Ivo Andrić ==
 
Ivo Andrić je detinjstvo i ranu mladost proveo u Višegradu<ref>Politika: Andrić u Višegradu: http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Andriceva-kuca-pod-kljuchem.lt.html</ref> i često je boravio u Lotikinom hotelu<ref>http://visegrad24.info/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=19558&Itemid=159&joscclean=1&comment_id=120</ref>. Na osnovu odnosa koji je razvio sa upravnicom hotela, Lotikom, napravio je građu za likove koji će se kasnije pojaviti u romanu "Na Drini Ćuprija". Kada je osvojio Nobelovu nagradu 1961. godine, Lotikine sestričine Ina i Helena poslale su mu čestitku, na koju je on srdačno odgovorio.
 
== Porodica ==
 
Lotikina sestra Debora bila je udata za Adolfa Calera, koji se takođe pominje u romanu Ive Andrića. Njihova ćerka Ina se udala za zagrebačkog lekara Dragu Marasa sa kojim je do kraja života živela u Montrealu, Kanada.
Linija 23 ⟶ 22:
Potomci Serafine i Antona, Oto, Adela, Vladimir i Helena su jedini članovi višegradske loze Cilermajer. Njihova deca i unuci trenutno žive u Srbiji i zapadnoj Evropi.
 
== Lotika danas ==
Bosanski reditelj [[Emir Kusturica]] u nacionalnom parku "Mokra gora" drži kafanu "Lotika", a "Lotika d.o.o" naziv je i njegovog privatnog preduzeća<ref> http://www.blic.rs/hronika.php?id=90948</ref>. Ovaj posed je u fokusu srpske javnosti preko emisije „Insajder“ TV B92<ref>http://www.b92.net/video/video.php?nav_category=906&nav_id=359060</ref>.
 
Linija 34 ⟶ 33:
 
== Eksterni linkovi ==
* [http://www.ivoandric.org.rs/ Zadužbina Ive Andrića]
* [http://www.tripadvisor.com/Travel-g294449-d671227/Bosnia-And-Herzegovina:Bridge.Of.Visegrad.On.The.Drina.River.html Višegrad na sajtu TripAdvisor]
 
 
{{Lifetime|1860|1938|Cilermajer, Lotika}}
 
[[Kategorija:Junaci romana]]
[[Kategorija:Jevreji]]