Llywelyn ap Seisyll – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m reference
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 1:
'''Llywelyn ap Seisyll''', također poznat i kao '''Llywelyn ap Seisyllt''' (? - 1023) bio je kralj država [[Kraljevina Gwynedd|Gwynedd]] i [[Deheubarth]] u današnjem zapadnom [[Wales]]u, također poznat i kao "[[kralj Britanaca]]" u irskom tekstu ''[[Annals of Ulster]]''.
 
O njegovom porijeklu se ne zna gotovo ništa, iako postoje određene špekulacije da su on i njegov otac Seisyll bili povezani sa gospodarima oblasti Rhuddlan [[commote]] u [[Rhos (sjeverni Wales)|Rhos]].<ref>http://web.archive.org/20021025074010/homepage.mac.com/donok/PS03/PS03_334.HTM LLYWELYN Ap SEISYLL</ref> Lleyewlyn se oženio za [[Angharad]], kćer [[Maredudd ab Owain|Maredydd ab Owaina]], koji je vladao velikim dijelovima Walesa u njegovo vrijeme.
 
Godine 1018. je osvojio vlast u Gwyneddu porazivši [[Aeddan ap Blegywryd]]a. Godine 1022. je preuzeo i Deheubart, porazivši [[Rhain]]a, irskog pretendenta koji je za sebe tvrdio da je sin [[Maredudd ab Owain]]a.
 
Prema ljetopisu ''[[Brut y Tywysogion]]'', Llywleynova vladavina je bila vrijeme prosperiteta. Međutim, trajala je izuzetno kratko. Umro je već 1023. Njegov sin [[Gruffydd ap Llywelyn]] je kasnije uspio osvojiti najveći dio Walesa.