Razlike između izmjena na stranici "Liu Shan"

Dodana 4 bajta ,  prije 8 godina
m
robot kozmetičke promjene
m (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
m (robot kozmetičke promjene)
{{kinesko ime|[[Liu]]}}
'''Liu Shan''', (koga se često pogrešno navodi kao '''Liu Chan'''<ref>[http://www.zisi.net/htm/xzwj/lyrwj/2005-11-17-34471.htm "阿斗的大名怎样读"] by 吕友仁, ''中华书局《文史知识》'', 11th issue, 1988, pristup 30. XI 2006.</ref>), (207–271) bio je drugi i posljednji car [[narodna Republika Kina|kineske]] države [[Shu Han]], jednog od [[Tri kraljevstva]]. Bio je sin prvog cara i osnivača države [[Liu Bei]]ja, a na prijestolje je došao u dobi od šesnaest godina. Tada je povjeren na brigu nizu Liu Beijevih ministara koji su otada vladali kao regenti, a među kojima su se isticali kancelar [[Zhuge Liang]] i carski sekretar [[Li Yan (Tri kraljevstva)|Li Yan]]. Tokom Liu Shanove vladavine je poduziman veliki broj pohoda protiv sjeverne države [[Cao Wei]], prvenstveno od strane Zhuge Lianga i njegovog nasljednika [[Jiang Wei]]ja, ali oni su uglavnom završavali bez uspjeha. Nakon što je vojska države Cao Wei pod [[Deng Ai]]jem iznenada napala [[Chengdu]], prijestolnicu Shua, Liu Shan se predao i priznao njihove vladare kao svoje sizerene. Nakon toga je odveden u prijestolnicu Weija [[Luoyang]], gdje mu udijeljena formalna titula Vojvoda Anle. Tamo je proveo ostatak života uživajući državne počasti prije nego što jeumro prirodnom smrću 271.
 
Liu Shan je u kineskim historijama također poznat po imenu "A Dou" (阿斗), koga je nosio u djetinjstvu, a koje se u kineskom govoru danas koristi kao sinonim za krajnje nesposobne ličnosti. Dio historičara smatra da je Liu Shan bio retardiran, dok dio smatra kako je zapravo bio vješt manipulator i nastojao balansirati sukobljene frakcije na svom dvoru. Neki historičari, pak, smatraju da je nakon poraza od Cao Wei glumio retardiranost kako bi pobjednike uvjerio da mu nemaju razloga oduzeti život. [[Chen Shou]], autor ''Zapisa Tri kraljevstva'', je, pak, utvrdio da je Liu Shan bio jedini vladar koji nije imao službenog dvorskog historičara, što je značajno otežalo detaljnije opise države Shu Han.
{{reflist}}
 
== Eksterni linkovi ==
* [http://www.empiredividedtk.net/rtk/sgz/liushan.htm Translation of the biography of Liu Shan in the ''Chronicles of the Three Kingdoms'' at Empire Divided]
 
{{s-start}}
 
{{Lifetime|207|271|Liu, Shan}}
 
[[Kategorija:Shu Han]]
[[Kategorija:Dinastija Jin]]
[[Kategorija:Liu Bei]]
 
{{Link GA|de}}