Razlike između izmjena na stranici "Lagaš"

Obrisan 1 bajt ,  prije 6 godina
m/м
robot kozmetičke promjene
m/м (Bot: popravljanje preusmjeravanja)
m/м (robot kozmetičke promjene)
 
Prema natpisima pronađenim u [[Telloh]]u izgleda da je Lagaš bio prilično važan grad u sumerskom periodu, vjerojatno u [[3. milenijum pne.|3. milenijumu pne.]]. U to doba su njime vladali nezavisni kraljevi, [[Ur-Nanshe|Ur-Nina]] ([[24. vijek pne.]]) i njegovi nasljednici, koji su se borili za prevlast s [[Elam]]itima na istoku i kraljevima "Kengija" i [[Kiš (Sumer)|Kiša]] na sjeveru. Nakon [[Semiti|semitskog]] osvajanja je izgubio nezavisnost, a njegovi vladari ili ''patesiji'' postali vazali [[Sargon Akadski|Sargona Akadskog]] i njegovih nasljednika; ali je i dalje ostao sumerski gradi nastavio biti važno središte, prije svega, umjetničkog razvoja. Upravo je u tom periodu, kao i pod nešto kasnijom vladavinom kraljeva [[Ur]]a, [[Ur-Gur]]a i [[Dungi]]ja dosegao vrhunac umjetničkog stvaralaštva
 
Nakon što je Sargonovo carstvo palo pod pritiskom [[gutejci|gutejskih]] plemena, Lagaš je doživio uspon pod ''patesisom'' Ur-babom (Ur-bau) i [[Gudea|Gudeom]], te imao snažne trgovačke veze s udaljenim kraljevstvima. Gudea je, po vlastitim zapisima, donio cedrove iz planina Amanus i [[Libanon]] u [[Sirija|Sirjji]], [[diorit]] iz istočne Arabije, [[bakar]] i [[zlato]] iz centralne i južne Arabije i sa Sinaja, dok su se njegove vojske borile u Elamu na istoku. To je doba bilo posebno značajno po razvoju umjetnosti. Gudea je, slijedeći Sargonov primjer, bio jedan od prvih vladara koji je sebe proglasio božanstvom; a postoji i vrlo dobro predodžba kako je Gudea mogao izgledati, s obzirom da ga brojne statue i figurice u hramovima širom Sumera prikazuju u životno realističkom stilu bez tadašnjeg presedana. Gudea je nastojao iskoristiti razvoj umjetnosti, jer je htio da potomstvo tisućama godina kasnije zna kako je izgledao, i u tome je uspio - za razliku od većine svojih podanika, koji nisu mogli priuštiti toliki broj umjetničkih djela.
 
Neka od ranijih djela iz doba Ur-Nine, En-anna-tuma, Entemene i drugih, prije semitskog osvajanja, su također prilično zanimljiva, što se posebno odnosi na slavnu Stelu lešinara i velika srebrna vaza ukrašena s nečim što je možda bio grb Lagaša: orao s lavljom glavom i krilima koja zahvaćaju dva lava.