Razlike između izmjena na stranici "Kvintil"

Dodan 1 bajt ,  prije 8 godina
m
robot kozmetičke promjene
m (Bot: migracija 41 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q185844 na Wikidati)
m (robot kozmetičke promjene)
 
''' Kvintil''' (umro [[270]]. godine) bio je brat [[Klaudije II|Klaudija II]], a sam je postao car 270. godine.
 
''[[Historia Augusta]]'' izveštava da je postao car posle državnog udara. [[Eutropije]] kaže da su Kvintila izabrali vojnici, odmah posle bratovljeve smrti. Ovaj izbor potvrdio je [[Rimski senat|senat]]. [[Zonara]] tvrdi međutim da je Kvintila izabrao samo senat.
 
No, one jedinice koje su pratile [[Klaudije II|Klaudija]] u pohodu duž [[Dunav]]a nisu znale za Kvintilov izbor ili ga nisu odobravale. Te legije su izabrale [[Aurelijan]]a za cara.
 
== Kvintilova vladavina ==
Izvori daju različite podatke o dužini vladavine Kvintila: od 17 do 177 dana. Takođe, nije jasno kako je on poginuo. ''Historia Augusta'' kaže da su ga njegovi vojnici ubili, buneći se protiv discipline koju je pokušao da uvede. Drugi pisci tvrde da je Kvintil izvršio samoubistvo, svestan da ne može ugroziti Aurelijana. U svakom slučaju, Kvintil je umro u [[Akvileja|Akvileji]].
 
Izgleda da je Kvintil bio umeren i sposoban vladar. Bio je jedan od careva koji su bili pristalice [[Rimski senat|senatsenata]]a i u senatskoj istoriografiji bili naročito cenjeni.
 
{{Rimski carevi}}