Kuća – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 6:
'''Kuća''' je u najširem smislu, građevina izgrađena za boravak [[ljudi]], zatvorena [[zid]]ovima i [[krov]]om.
 
Svaka epoha je imala svoje uslove za život i one su se ogledale u izgradnji kuća. Od kolibe do vile Renesansa i do savremenih nebodera stan je prošao kroz mnoge faze i evolucije. Danas kuća nije više tvrđava protiv neprijatelja i razbojnika ili "duhova" kao npr. u prvim epohama srednjeg veka već slobodan i prijatan okvir života tesno vezan sa okolinom.
 
== Značenje ==
Red 15:
Kuća obezbeđuje sklonište od vremenskih uslova, [[vetar|vetra]], vrućina, hladnoće... Stanovnici mogu biti van kuće veći deo dana radi zadovoljavanja društvenih potreba, posla, rekreacije, i ostalog, ali obično u kući provode makar vreme u kom spavaju. Kuća obično ima najmanje jedan ulaz, i veći broj [[prozor]]a.
 
== Tipovi kuća ==
Tipovi kuća mogu biti prema : materijalu od koga su izgrađene, prema nameni, prema, spratnosti i drugo.
 
== Tipovi kuća prema vrsti materijala ==
* [[Brvnara|Brvnare]]
* [[Daščara]]
* [[Slamnjača]]
* Kuće od [[prut|pruća]]
* Kuća od [[trska (biljka) |trske]]
* Kuće od [[Blato|blata]]
* Kuće od naboja
* Kuće od nepečene [[cigla| cigle]]
* Kuće od pečene [[cigla| cigle]]
* Kuće od [[kamen]]a
* Kuće od [[beton]]skih blokova
 
== Tipovi kuća prema nameni ==
* Kuća za stanovanje
* Kuća sa lokalom (poslovno stambeni objekat)
* Vila (raskošna velika kuća)
* Vikendica
* Letnjikovac
* Šumska kućica
* Koliba
* Pastirska kućica
* Lovački dom
* [[Planinar]]ski dom
 
== Tipovi kuća prema spratnosti ==
* Prizemna kuća
* Kuća sa podrumom
* Kuća sa potkrovljem
* Jednospratnica
* Dvospratnica
* Višespratnica
 
== Tipovi kuća prema regionima u Srbiji ==
[[Datoteka:Vojvodanska kuća sa baroknim uticajima.JPG|right|thumb|250px|[[Vojvođanska kuća]] sa uticajima [[barok]]a i [[Secesija |secesije]]]]
* [[Gradska kuća (arhitektura)]]- je višedelna kuća sa sobom u svakom uglu u koje se stiže iz velokog unakrsno položenog predsoblja sa ajatom. U sobama su plafoni od drveta sa rozetama, peći na lončiće a pokrivena je četvorovodnim krovom sa ćeramidom.
* [[Vojvođanska kuća]]-je višedelna zgrada od naboja i ima prednju sobu i zadnju sobu između se nalazi kujna a uzduž trem. U sobama se zemljane peći a zgrada je pokrivena trskom sa dvovodnim krovom.
* [[Kuća u Pomoravlju]]- je dvodelna zgrada a ako je višedelna ima i trem. Drvene je konstrukcije i pokrivena je četvorovodnim krovom od šindre.
* [[Šumadijska kuća]]- je slična kući u pomoravlju, dvodelna je ali ima dva ulaza za slučaj da gazda upadne u neprilike i da mu se omogući beg iz objekta.
* [[Kuća u Sandžaku]]- koristi nagnutost terena i u prizemlju ima staju. Pokrivena je slamom a dim iz ognjišta izlazi preko potkrovlja.
* [[Kuća u Kosovu i Metohiji]]- je utvrđeni objekat od kamena sa spratom. Na spratu se nalaze sobe za žene. Tu je i terasa-trem od drveta sa lukovima. Približno kvadratnu osnovu pokriva četvorovodni krov sa ćeramidom. Kuća je opasana zidom.
 
== Unutrašnjost kuće ==
U unutrašnjosti kuće nalaze se razne [[prostorija|prostorije]] opremljene [[nameštaj]]em. U savremenoj organizaciji kućnog prostora, gotovo da se podrazumeva da u svakoj kući postoje:
* [[vetrobran]] (ulaz), - kada se uđe u stan obično se ulazi u jedan mali prostor u kome se nalazi čiviluk na kome se ostavlja kaput, šešir, kišobran itd. Mali ili veliki stanovi imaju slične takve ulaze.
* [[predsoblje]] ([[hodnik]]), - je prostor oko koge se grupišu druge prostorije. Ono je neophodno u odnosu udobnosti stanovanja. U rasporedima porodičnih stanova hodnici i predsoblja su sporedne prostorije.
* [[dnevna soba]], - je glavna prostorija pa i najmanjeg stana. Ona može imati razne funkcije i prima sve funkcije dnevnog boravka.
* [[spavaća soba|spavaće sobe]], - je prostor koji je određen za spavanje kao jedan od osnovnih vidova stanovanja i treba da omogući higienu i udobnost preko noći.
* [[kuhinja]],- je glavni prostor cele grupa prostorija za domaćinstvo. Ovu grupu prostorija čine razne radne prostorije i ostave koje služe za pripremanje hrane, održevanje rublja, i grejanje. Kuhinji se daje značaj s obzirom da domaćica provodi veliki deo svog vremena u njoj. Ona je radni prostor stana. Može biti radna kuhinja i stambena kuhinja.
* [[trpezarija]],- nekada je skoro svaki raspored u stanu podrazumevao poseban prostor za trpezariju i obično je taj prostor bivao najveći u stanu. Često se čovek zadovoljava sa nišama u dnevnoj sobi koji služe za obedovanje.
* [[kupatilo]]- poznato još iz najstarijih civilizacija i javlja se i kod Rimljana. Nakon rimske civilizacije se kupatilo gubi iz života čoveka da bi se povremeno opet skromno pojavilo ali ne dostiže taj značaj kao tada. Od [[19. vek]]a zapaža se ponovo značaj kupatila.
Uz njih, u kući se mogu naći i radne sobe,
* [[ostava|ostave]] ([[špajz]]i), - spadaju u pomožne prostorije i smeštaju se tako da ostave mogućnosti odvetljavanja za glavne prostorije u stanu.
* [[garaža|garaže]],- su takođe pomoćno prostori i koriste se za smeštanje vozila u stanu.
* [[kotlarnica|kotlarnice]], - U velikim stambenim objektima gde se predviđa centralno grejanje se projektuje kotlarnica i prostorije za loženje i spremanje goriva. To su sporedne prostorije u kući i stambenim zgradama kao i vešernice.
* [[vešernica|vešernice]] - je potrebna u svakoj stambenoj zgradi i ako bi se pralo rublje u kuhinji tada bi došlo do vlaženja i propadanja prostora. Za veći broj stanova se pravi zajednička perionica.
* i druge [[pomoćne prostorije]]- u ove prostorije mogu da spadaju i smetišta kako se smeće mora svakodnevno iznositi iz stana. Najjednostavnije iznošenje i deponovanje ovoh otpadaka je iznošenje i smeštanje u dvorištu.
 
== Literatura ==
# Stambene zgrade, [[Bogdan Nestorović |B. N. Nestorović]], [[Beograd]] [[1952.]]
 
== Eksterni linkovi ==