Krk (grad) – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
EmausBot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 3 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:Q13274 na Wikidati
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 30:
 
RIMLJANI NA OTOKU KRKU
Rimljani ga preuzimaju pod imenom Curicta i Curicum. Dolaskom Hrvata koji ne vole komplicirati stvari, ime je skraćeno u Kark, Kerk, Krk. U lokalnoj je upotrebi i ime Veja, što je izvedeno od talijanskog naziva Veglia, a ovo pak dolazi od bizantskog naziva Vekla koje spominje Konstantin Porfirogenet.Postoje razne interpretacije o dolasku Rimljana na otok. Očito je da su neka mjesta naseljavali i ranije, a 9. godina spominje se u mnogim izvorima kao godina u kojoj su Rimljani konačno pokorili otok i otočane te ga zbog njegova prirodnog bogatstva zovu zlatnim otokom-Insula Aurea. Tada su uveli svoje zakone, postavili vojničke tabore, izgradili ceste,- sagradili grad Fulfinium, preuredili grad Krk prema svojim običajima i stvorili seljačka gospodarstva. Tada su imali jako razvijenu i dobru trgovinu, ali i graditeljstvo. Prema tadašnjem standardu života u ova dva grada podigli su terme i hramove, te druge kulturne ustanove. U rimsko doba, kao i prije, glavni je grad na otoku bio Curicum (Krk) koji je imao najčvršće zidine na istočnoj obali Jadrana.
 
MLEČANI NA OTOKU KRKU
Odlaskom krčkog kneza Ivana VII Frankopana, Venecija je u potpunosti preuzela vlast nad otokom i gradom Krkom. Uspostavila je svoju upravu i postavila namjesnika; providura. Njena najveća snaga bila je trgovina koju je proširila i na prostor Krka. Bila je to pozitivna strana preuzimanja otoka od strane Serrenisime. Zbog velike mornarice, brojnosti posada i trgovačkog duha, otočani su mogli bolje unovčiti svoje proizvode. Pozitivna je bila i činjenica što je Venecija držala do očuvanja mira, a štitila je i od harčenja turaka iako prije svega zbog vlstitih interesa. Iz mnogobrojnih tužbi naroda protiv venecijanskih poslanika i namjesnika-providura vidljivo je da mlečani nikada nisu stekli naklonost stanovništva.
 
ZAKLJUČAK
Red 108:
 
Ovdje se nalazi muzej sakralne umjetnosti koji je zanimljivo posjetiti.
Uz katedralu nalazi se zanimljiv izložbeno-prodajni prostor vezan uz more i brodove čiji je tvorac Željko Skomeršić. Ovaj vrsni brodomodelar skupio je s krčkih tavana razne odbačene predmete i dijelove brodske opreme kakva se nekad rabila te ih obnovio i izložio u ovom malom muzeju. Ovdje se možete uvjeriti kako nastaju makete brodova; ako vam neki od brodova zapne za oko, kupite ga jer majstor je dobitnik brončane medalje na svjetskom prvenstvu 1998. godine te još puno priznanja što s nacionalnih prvenstava tako i europskih.
 
Obrti