Razlike između izmjena na stranici "Kordopski Kalifat"

Obrisana 4 bajta ,  prije 6 godina
m/м
robot kozmetičke promjene
m/м (robot kozmetičke promjene)
'''Kordopski kalifat''' je bila država na [[Iberijsko poluostrvo|Iberijskom poluostrvu]] i Severnoj Africi od [[929]]. do [[1031]]. godine. Glavni grad kalifata je bila [[Kordoba]].
 
Period kalifata karakterišu značajni uspesi na polju trgovine i kulture. Mnoga vrhunska dela islamske Španije izrađena su u tom periodu, uključujući i čuvenu veliku džamiju Kordobe. [[Abderaman III ]] se [[16. januar]]a [[929]]. proglasio [[kalif]]om od Kordobe. Svi kalifi od Kordobe bili su članovi dinastije Omejida (Umajada). Ista dinastija vladala je istim teritorijama od [[753]]. kao emiri od Kordobe. Građanski rat ([[fitna]]) u kalifatu je izbio [[1010]]. kao rat za nasleđe. Kalifat je službeno postojao do [[1031]], kada je razbijen na mnogo nezavisnih taifa, malih muslimanskih kraljevina.
 
== Dinastija Omejida (Umajada) ==
Posle bitke kod Melilje [[927]], [[Omejidi]] su kontrolisali trougao između Alžira, Sijimase i Atlantskog okeana. Kalifova vlast se protezala severno. [[Sveto rimsko carstvo]] je [[950]]. razmenilo ambasadore sa Kordopskim kalifatom. To je bilo diplomatsko priznanje punog suvereniteta. Pre toga Igo od Arla je tražio garantije za slobodnu plovidbu njegovih brodova po sredozemnom moru. Male hrišćanske države na severu Iberijskog poluostrva imale su problema da se odupru moći Kordopskog kalifata. Molili su kalifa za mir, ali mir bi usledio tek kad bi dali neke teritorije za mir.
 
Nakon smrti drugog kalifa [[Alhakam]]a [[976]], [[Almansur]] je osigurao trećem kalifu [[Hišam II|Hišamu II ]] dolazak na vlast. Sprečio je [[eunuh]]e da Hišamovog brata postave za kalifa. Almansur je postao stvarni vladar kalifata u ime kalifa. Kalif je bio samo figura. Almansur je preduzeo 57 pohoda protiv hrišćanskih državica i u svim pohodima je pobedio. [[Mavari]] su pod vodstvom Almansura [[985]]. opljačkali [[Barselona|Barselonu]]. Za njegove vlasti kalifat je došao na vrhunac moći oko [[1000]]. godine. Hrišćanske državice su se udružile, stvorile savez i porazile su [[1002]]. Almansura. Almansur je tada bio smrtno ranjen. Posle Almansura njegov sin je nastavio da vlada na sličan način kao on. Nakon smrti Almansurova sina usledio je [[1010]]. [[građanski rat]] oko prava oko nasleđa, tj. ko će biti kalif. Ratovali su različiti kalifovi naslednici i Almansurovi naslednici. Rezultat je bio porazan po Kordopski kalifat. Dolazilo je do sukoba različitih plaćeničkih vojski, bilo mavarskih, bilo arapskih. Od 929. do 1008. postojala su samo tri kalifa, a od 1008. do 1031. vladalo je 7 kalifa.
 
Poslednji kordopski kalif je bio [[Hišam III]]. Po njegovoj smrti [[1031]]. kalifat je razbijen na mnogo nezavisnih [[taifa]], malih muslimanskih kraljevina. Taife kao male jedinice nisu bile sposobne da se odupru hrišćanskim snagama za vreme [[Rekonkista|rekonkiste]].