Knin – razlika između verzija

Dodana 3 bajta ,  prije 9 godina
m
robot kozmetičke promjene
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 25:
 
Udaljenost Knina od većih gradova:
* Knin - [[Šibenik]] 56 km (D33)
* Knin - [[Split]] 100 km (D1)
* Knin - [[Zadar]] 91 km
* Knin - [[Zagreb]] 273 km (D1)
 
U Kninu se, ispod slapa Krčić, nalazi izvor rijeke Krke.
Red 58:
|}
 
== Povijest ==
Knin je bio naseljen još u prahistorijsko doba.
 
U rimsko doba je prepoznat njegov strateški značaj - na razmeđi putova za današnju Dalmaciju, Liku i Bosnu - pa su sagrađeni temelji [[Kninska tvrđava|Kninske tvrđave]] koja će se dograđivati do otomanskih vremena i predstavljati historijsku srž današnjeg grada.
 
Sam grad Knin se prvi put spominje u [[9. vijek]]u u spisu bizanstkog cara [[Konstantin VII Porfirogenet|Konstantina VII. Porfirogeneta]]. Po njemu je tada bila nazvana i istoimena hrvatska ''župa''. U srednjovjekovnim ispravama se spominje pod nazivima ''Tenen'', ''Tinninium'' i ''Tzena''.
Red 85:
Knin je otada dio Socijalističke republike Hrvatske, odnosno [[SFRJ]]. Kada je u bivšoj Jugoslaviji krajem 1980-ih ekonomska kriza prešla u političku, na području Knina se to odrazilo bujanjem srpskog nacionalizma. Pobjeda hrvatske demokratske stranke na prvim demokratskim izborima u Hrvatskoj [[1990]]. godine će dovesti do dodatnih etničkih i političkih tenzija, a u ljeto iste godine do pobune protiv državne vlasti zvane [[balvan revolucija]].
 
Knin tada postaje središte pokreta za otcjepljenje većinski srpskih područja iz Hrvatske, a nakon formiranja [[Republika Srpska Krajina|Republike Srpske KrajineKrajinei]]i protjerivanja hrvatskog stanovništva uz primjenu sile i strašnih zločina [[1991]]. godine postaje njen glavni grad.
 
Knin su, zajedno s ostatkom RSK, oslobodile hrvatske snage za vrijeme [[Operacija Oluja|Operacije Oluja]]. [[5.8.]] [[1995]]. - dan kada se to dogodilo - u Hrvatskoj se slavi kao državni praznik - [[Dan domovinske zahvalnosti]].
Red 102:
* Burnum - rimski i ilirski vojni kamp 18 km daleko od Knina ka Kistanjama,
* [[Stari Rim|Rimski logori]] - ostaci 3 rimska logora nalaze se na lijevoj strani kanjona Krke kod hidrocentrale,
* [[Manastir Krka]] - nalazi se kod Kistanja u kanjonu Krke, a legenda kaže da su njegove katakombe povezane pećinama sve do mora i da su se u njima skrivali rani kršćani od rimljana,
* Preparandija - predivna zgrada iz doba [[Austro-ugarska|Austro-ugarske]] koja je bila uređena za Univerzitet [[Nikola Tesla]] tijekom posljednjeg rata sada se preuređuje u poslovnu zonu grada Knina.
 
Red 128:
* [[Marija Vuković]], atletičarka
* [[Jovan Damjanović]] - nogometaš
* [[Tanja Dragić]], paraolimpijka bacačica koplja , osvajač olimpijske medalje u Londonu 2012
* [[Zdravko Reić]], poznati novinar Slobodne Dalmacije
* [[Nemanja Bezbradica]] - rukometaš
20.730.146

izmjena