Kloštar Ivanić – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Addbot (razgovor | doprinos)
m Bot: Migrating 13 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q686069 (translate me)
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 51:
uselili [[franjevci]]. Godine [[1549]]. samostan je bio napušten zbog osmanlijske prijetnje, a s povratkom franjevaca 1639. ponovno je obnovljen (teško oštećen 1944.). Do 1703. naselje je bilo u sastavu [[Vojna krajina|Vojne krajine]], isprva pod kraljevom upravom, a potom pod upravom hrvatskog [[ban]]a.
 
Povijest Kloštar Ivanića usko je vezana s [[Ivanić-Grad|Ivanić Gradom]] i [[Križ (općina)|Križom]] koji su veći dio 20.stoljeća bili u istoj općini (prostoru koji je još nazivan i Insulae Ivanich ili otok Ivanić)
 
== Gospodarstvo ==
Red 59:
== Spomenici i znamenitosti ==
=== Crkva Blažene Djevice Marije ===
Kloštranska Crkva Blažene Djevice Marije najznačajniji je spomenik sakralne arhitekture stare ivanićke povijesti. Crkvu, a i uz nju samostan, dao je sagraditi zagrebački biskup Stjepan II. Babonić. Godina građenja nije pismeno označena, no smatra se da je to učinio između 1227. i 1242. godine. Kuća i crkva su darovane opaticama (najvjerojatnije normantinkama) za stanovanje. Samostan i naselje spalili su [[Tatari]] 1242., ali su već 1246. godine najvećim dijelom obnovljeni. Iste godine u Kloštar Ivanić dolaze benediktinke.
Opatice benediktinke borave u Kloštru od 1246. do 15. st. Pred [[Osmansko Carstvo|Turcima]] iz Ivanića su otišle [[benediktinke]] i [[franjevci]], a s njima i narod. Na tome području se razvija [[Vojna krajina]] i služba vojnih kapelana, koji su u 16. st. vršili sve dušobrižničke poslove kao župnici.
 
Red 74:
=== Crkveni toranj u Kloštru – osnovica za katastarsku izmjeru ===
Prema odluci još iz 1817. godine, [[Austrija]] je izabrala upravo toranj crkve Sv. Ivana Krstitelja u Kloštar Ivaniću kao ishodišnu točku za provedbu katastarske izmjere za područje Hrvatske i Slavonije. Toranj je visok 69 metara i vidi se iz mnogih susjednih točaka te je kao takav mogao poslužiti kao polazište trigonometrijske mreže. U odnosu na tu glavnu točku, određeno je i tzv. susjedno ekscentrično geodetsko stajalište koje se nalazi na starom sajmištu u Kloštar Ivaniću. To je masivni stup s metalnim središtem koji se tamo nalazi i danas.
=== Franjevačka ljekarna ===
Red 103:
{{geog-stub}}
{{Zagrebačka županija}}
 
[[Kategorija:Općine u Zagrebačkoj županiji]]