Klingonci – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Legobot (razgovor | doprinos)
m Bot: migracija 30 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q54259 na Wikidati
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 2:
'''Klingonci''' ([[Klingonski jezik|Klingonski]]: '''tlhIngan'''; Izgovor: /ˈt͡ɬɪŋɑn/) su izmišljena ratnička rasa u [[Star Trek]] svemiru. Pojavljuju se kao [[antagonisti]] u ''[[Star Trek: Originalna serija]]'' (TOS) i kasnije u svih pet 'spinoff' serija, konačno postajući nevoljko saveznici u [[Ujedinjena Federacija Planeta|Ujedinjenoj Federaciji Planeta]].
 
Izmislio ih je pisac [[Gene Coon]], Klingonci su se pojavili po prvi put u episodi "Errand of Mercy" (1967.). Dobili su ime po naredniku Wilburu Clinganu, koji je služio zajedno s tvorcem Star Treka [[Gene Roddenberry|Gene Roddenberryjem]]jem u [[Los Angeles]] Police Department-u.
 
U originalnoj seriji, konflikt između Federacije i Klingona bio je alegorija tada aktualnom [[Hladni rat|Hladnom ratu]] tenzije između [[SAD]]-a i sada propalog [[SSSR]]-a. ''[[Star Trek: The Next Generation]]'' nastavio je prikazivati Klingonce kao ratnički nastrojenu rasu, ali blago baziranu na [[bushido]] borcima, feudalni vojni [[japan]]ski kodeks ponašanja, koji cijeni čast više od života.
 
== Vanjski izgled ==
[[Datoteka:Star Trek Convention 106.jpg|thumb|"Klingonci"]]
Grubo humanoidnog izgleda, Klingonci tipično imaju duge i obilate gotovo 'grivaste' kose, a [[brkovi]] i [[brada]] uobičajeni su za muškarce. Najistaknutija im je odlika možda nabrazdano čelo. Ove zanimljive, koštane strukture i uzorci koje tvore odražavaju se i na nosu i uzduž kičmenog dijela leđa. Uzorci, vidljivi također i na stopalima i leđima, variraju od [[obitelj|obitelji]]i do obitelji. Manje su izraženi kod individua sa miješanim porijeklom, kao kod K'Ehleyr ili B'Elanne Torres.
 
== Anatomija ==
Serija je razradila nekoliko referenci na Klingonsku [[anatomija|anatomiju]]. Većina klingonskih tjelesnih odlika zasniva se na "rezervnim" dijelovima tijela i [[organi|organima]]ma, kao rezervni [[želudac|želuci]], [[pluća]], [[jetra]], [[srce]] s osam komora (iako "Star Trek Medical Reference Manual" prikazuje samo tri), i dvadeset i tri [[rebra]]. Ovo čini klingonce izuzetno izdržljivima. Rebra su im isprepletena, [[zubi]] obično naoštreni, s višestrukim rubovima.
 
[[Spock]] jednom navodi kako Klingonci nemaju [[suzni kanali|suzne kanale]], mada Klingonski mit navodi kako je [[Kahless]] jednom ispunio ocean svojim suzama. Klingonci imaju očekivani životni vijek najmanje 150 godina, ali tipični muškarac klingonac umire mlad u bitkama i ne od starosti.
Red 20:
[[Broken Bow]] iz serije [[Enterprise]] indicira i to da Klingonski [[eritrociti]] sadrže [[DNK]], za razliku od njihovog ljudskog ekvivalenta.
 
== Planet porijekla ==
'''Qo'noS''' je klingonski [[planet]], izgovara se '''Kronos'''. Klingonsko Visoko Vijeće, vlada Klingonskog Carstva, nalazi se u First Cityju na Qo'noS-u. Qo'noS je opisan kao zeleni planet, kad se gleda iz [[orbita|orbite]]. Ima ogroman [[kontinent]] i veliki [[ocean]], jako nagnutu os koja izaziva silovite promjene [[godišnja doba|godišnjih doba]], turbulentnu [[atmosfera|atmosferu]] i ekstreme vrućeg i hladnog vremena. Oko 14. stoljeća Qo'noS je pretrpio invaziju Hur'q-a. Prvi put ljudi dolaze na planet 2151.
 
Planet je imao [[mjesec]] Praxis do 2293. kad je uništen u eksploziji (''Star Trek VI: The Undiscovered Country''). Praxis je bio glavni pogon za proizvodnju energije za Klingonsko Carstvo prije negoli je uništen. Kad je eksplodirao, izazvao je strašne [[ekologija|ekološke]] posljedice za Qo'noS. Kao rezultat, Klingonci su započeli s mirnim rješavanjem krize i suradnjom s ostatkom [[galaksija|galaksije]] - što je na poslijetku rezultiralo formalnim udruživanjem s Ujedinjenom Federacijom Planeta.
 
== Jezik ==
{{glavni|Klingonski jezik}}
'''Klingonski jezik''' ('''''tlhIngan Hol''''' u Klingonskom), je izmišljeni [[jezici|jezik]] kojeg govore Klingonci u svemiru iz serije i filmova [[Star Trek]].
 
Osnovne zvuke (zajedno s nekoliko riječi) je izmislio James Doohan za [[Star Trek: The Motion Picture]]. Tada je ovaj jezik prvi put uporabljen u filmu. Prije toga, Klingonci su uvijek govorili [[Engleski]]. Iako, s obzirom na postojanje tzv. univerzalnog prevoditelja, može se uzeti da je Engleski koji čujemo ustvari prevedeni Klingonski.
 
Sam jezik je stvorio lingvist Marc Okrand, koji ga je bazirao na zvuku i riječima izmišljenih od strane Doohana. Doohan je također izmislio i prve Vulkanske "riječi" koje je bilo moguće čuti u originalnoj seriji. On je napisao i knjigu ''The Klingon Dictionary'', u kojoj razrađuje gramatiku sintaksu i vokabular.
 
Klingonski se povremeno koristi i izvan konteksta Star Treka. Npr. "Pocket Books" je izdao i Klingonski "prijevod" [[Hamlet|Hamleta]]a na Klingonski nakon izlaska [[Star Trek VI: The Undiscovered Country]].
 
== Vlada ==
Od [[2369.]], Klingonski narod injihovo interstelarno carstvo postali su podanici oligarhije koju predstavlja [[Klingonsko Veliko Vijeće]] i glavni član [[car]], iako je u prošlosti uloga cara bila s daleko većim stupnjem moći. Klingonska politička država naziva se '''Klingonsko Carstvo''', iako je ime "Klingon ''Imperial'' Empire" ("Klingonsko Imperijalno Carstvo") isto upotrebljavano, to je na kraju ipak odbačeno kao pretjerano.
 
== U popularnoj kulturi ==
Zbog svog položaja kao glavnih neprijatelja Federacije u ''The Original Series'', Klingonci su postigli status ikone u uzimajući u obzir ''Star Trek''.