Kleomed: Razlika između izmjena

Dodana 2 bajta ,  prije 8 godina
m
robot kozmetičke promjene
m (Bot: migracija 15 međuwiki veza sada dostupnih na stranici d:q31278 na Wikidati)
m (robot kozmetičke promjene)
'''Kleomed''' ({{lang-el|Κλεoμήδης}} odn. Κλεομήδης ο κοσμογράφος, {{lang-la|Cleomedes}}; vreme života: ?)
 
== Periodizacija njegovog dela ==
Datumi njegovog rođenja i smrti nisu poznati - sugestije za vreme nastanka njegovog dela se kreću od polovine 1. veka pne. do 400. n.e.. Oni raniji datumi počivaju na činjenici da se Kleomed opširno poziva u svom delu na rad [[matematičar]]a i astronoma [[Posidonije|Posidonija]] sa [[Rodos]]a (135 - 51. pne.), a izgleda ne na sva dela [[Klaudije Ptolemej|Ptolemeja]] (85 - 165 n.e.). Ove pretpostavke su dovedene u pitanje na osnovu toga što se Kleomedovo delo bavi relativno elementarnom astronomijom, tako da pozivanje na Ptolemeja ne bi moralo biti očekivano.
 
Matematičar [[Otto Neugebauer]] je pažljivo ispitivao Kleomedova astronomska osmatranja i kao njihov datum pretpostavio 371. n.e. (±50 godina). Nojgebauerova procena je takođe dovedena u pitanje, na osnovu toga što je Kleomed dovoljno često pravio osmatračke greške da bi smo mogli presuditi kojim osmatranjima treba verovati, u svrhu datiranja njegovog dela.
 
== ''O kružnim kretanjima nebeskih tela'' ==
Knjiga po kojoj je Kleomed poznat, prilično je osnovni astronomijski udžbenik u dva toma. Njegova namera u pisanju je izgleda bila filozofska koliko i naučna - dosta prostora troši na kritiku (zaista pogrešnih) [[Epikureanizam|epikurejskih]] naučnih ideja (Kleomed je izgleda bio posvećeni [[stoik]]).
 
Većina modernih astronoma kritikuje Kleomedovu knjigu kao loše napisanu - cene je pre svega što je u njoj očuvana, izgleda doslovce, glavnina [[Posidonije|Posidonijevih]]vih spisa o astronomiji (nijedna Posidonijeva knjiga nije sačuvana). Kleomed je tačan u nekim zapažanjima u vezi [[pomračenje Meseca|pomračenja Meseca]], naročito u svojoj pretpostavci da senka na Mesecu sugeriše sferičnu [[Zemlja|Zemlju]]. Takođe, dalekovido uviđa da su apsolutne veličine mnogih zvezda možda veće od Sunčeve (i da bi Zemlja, gledano sa površine Sunca, mogla izgledati kao mala zvezdica).
 
Ova knjiga je prvi izvor poznate priče o tome kako je [[Eratosten]] izmerio obim Zemlje. Mada neki misle da je ovo legendarna priča, većina modernih matematičara i astronoma veruje da je opis razuman (i veruju da je ovo Eratostenovo dostignuće jedno od najimpresivnijih u antičkoj astronomiji).
Kleomed je prvi dao jasan iskaz u vezi objašnjenja Sunčeve iluzije (ili [[Mesečeva iluzija|Mesečeve iluzije]]). Tvrdio je da Sunce (ili Mesec) izgleda udaljenije na horizontu nego u zenitu, pa time i veće (pošto je njegova ugaona veličina konstantna). Ovo objašnjenje je pripisao Posidoniju.
 
== Zaveštanje ==
Po Kleomedu je nazvan [[Kleomed (krater)|jedan krater]] u severoistočnom delu vidljivog Meseca.<ref>U enciklopediji Britanici (
"Balfour, Robert." Encyclopædia Britannica from Encyclopædia Britannica 2007 Ultimate Reference Suite. (2009).) se pominje da je izvesni Robert Balfur 1605. preveo ''Cleomedes' Meteora'' ("Kleomedove ''Meteore''").</ref>
 
== Fusnote ==
{{reflist}}
 
== Dalje čitanje ==
(na engleskom:)
* Alan C. Bowen, Robert B. Todd, ''Cleomedes' Lectures on Astronomy. A Translation of The Heavens with an Introduction and Commentary''. University of California Press, 2004. ISBN 0-520-23325-5
 
== Eksterni linkovi ==
(na engleskom:)
* {{MacTutor Biography|id=Cleomedes}}
* [http://www.perceptionweb.com/perabs/p29/p2937.html An article on Cleomedes' description of atmospheric enlargement from ''Perception'' (2000)]
 
{{Grčka astronomija}}