Kladanj: Razlika između izmjena

Dodano 16 bajtova ,  prije 8 godina
m
robot kozmetičke promjene
m (pop)
m (robot kozmetičke promjene)
}}
'''Kladanj''' je [[grad]] i [[općina]] u [[Bosna i Hercegovina|Bosni i Hercegovini]], u [[Tuzlanska županija|Tuzlanskom kantonu]] [[Federacija BiH|Federacije BiH]].
== Geografske karakteristike ==
Općina Kladanj se prostire dolinom rijeke Drinjače,u podnožju planine [[Konjuh (planina)|Konjuh]]. Nalazi se u sjeveroistočnoj Bosni. Po teritorijalno-administrativnoj podjeli Bosne i Hercegovine, Općina Kladanj je sastavni dio Federacije BiH, smještena je u Tuzlanskom Kantonu (http://www.tk.kim.ba), na njegovom jugu tačnije. Naselje Kladanj je smješteno na putu Županja-Tuzla-Sarajevo, na 52 km od Tuzle i 76 km od Sarajeva. Nadmorska visina je 560 metara, površina 325 km2.
 
== Stanovništvo ==
Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz [[1991.]] godine, općina Kladanj imala je 16.028 stanovnika, raspoređenih u 43 naselja.
 
Vranovići, Vučinići i Zagrađe.
 
== Uprava ==
==Povijest==
== Privreda ==
Nositelj razvoja je [[drvna industrija]] "Sokolina", koja uz [[živinice|živinički]] "Konjuh" predstavlja najvitalniji privredni kapacitet grada. Eksploatacija [[šuma]] počelo je još u [[Austro-Ugarska|austrougarskom]] periodu. Pored drvnoprerađivačke industrije, postoje i pogoni [[tekstil]]a i proizvodnja [[magnezit]]a. Područje Kladnja ima povoljne uslove za [[zimski turizam]], za [[lov]] na [[krupna divljač|krupnu divljač]] i za [[ribolov]]. Kladanj je čuven i po [[mineralna voda|mineralnoj vodi]]. Na jednom kladanjskom vrelu izvire tzv. muška voda, kojoj se pripisuju [[afrodizijak|afrodizijačke]] moći i koja je jedno vrijeme bila osnovni izvozni artikal, a samo vrelo posjećivali su brojni znatiželjnici i turisti.
 
== Slavni ljudi ==
- [[Akif Šeremet]],
- Avdaga Hasić,
- [[Vehbija Ćoralić]]
 
== Spomenici i znamenitosti ==
Osim ostataka rimskog puta u Tuholju i srednjovjekovnog plemićkog grada Gojsalića, poznatijeg kao Gradina, te velikog broja dobro očuvanih stećaka, drugih materijalnih ostataka iz srednjeg vijeka nema. Na 53 lokaliteta nalazi se 436 stećaka, među kojima je 46 u obliku sanduka i sjemenjaka koji su od izuzetne kulturno-historijske vrijednosti.
 
Grad Kladanj je u socijalizmu bio poznat i po brojnim mineralnim vrelima i vodama kojima su pripisivana ljekovita svojstva. Na jednom kladanjskom vrelu izvire tzv. "muška voda", kojoj se pripisuju afrodizijačke moći i koja je jedno vrijeme bila osnovni izvozni artikl, a samo vrelo posjećivali su brojni znatiželjnici i turisti.
 
== Obrazovanje ==
==Kultura==
== Sport ==
== Vanjske veze ==
{{Administrativna podjela BiH}}
20.730.146

izmjena