Karlov univerzitet u Pragu: Razlika između izmjena

m
robot kozmetičke promjene
m (Robot: Removing zh,pl,fr,bs,ko,he,es,hu,it,gl,et,de,id,ja,el,hsb,nl,sv,pt,eo,sk,ru,sr,en,tr,no,ro,ca,fi,uk,la,be-x-old,sl,cs,fa,ka,hr,da (strongly connected to sh:Карлов универзитет у Прагу))
m (robot kozmetičke promjene)
 
== Istorija ==
Univerzitet je 7. aprila [[1348.]] utemeljio [[Karlo IV car Svetog rimskog carstva|Karlo IV]], car [[Sveto rimsko carstvo|Svetog rimskog carstva]]. Tada je on izdao [[Bula|bulu]] kojom je garantovao privilegije univerzitetu. Po nekima bula pape [[Klement VI|Klementa VI]] od 26. januara [[1347.]] ima prvenstvo, i označava datum osnivanja. U početku, univerzitet je bio podeljen na sekcije ili „nacije“: bavarsku, češku, saksonsku i poljsku. Godine 1407. univerzitet je osudio teoriju teologa [[Džon Viklif|Džona Viklifa]]. Njegova doktrina je, ipak, dobijala na popularnosti. Rektor Karlovog univerziteta [[Jan Hus]] preveo je Viklifov „Trijalog“ na češki. Zbog sukoba sa Husom, nemački profesori su [[1409.]] prešli u [[Lajpcig]] gde su osnovali [[Univerzitet u Lajpcigu|univerzitet]]. Time je univerzitet ostao bez većine profesora i studenata, i tako je postao institucija manjeg, regionalnog značaja.
 
Početkom 17. veka dominantan uticaj na univerzitetu preuzimaju [[jezuiti]]. Godine 1784. nemački jezik postaje jezik nastave umesto latinskog. U isto vreme dopušteno je da studije pohađaju protestanti i jevreji. Predavanja o češkom jeziku i književnosti su počela 1793. Univerzitet je podeljen na nemački i češki univerzitet 1882. Ova dva univerziteta su paralelno koristila neke od zgrada. Neki od znamenitih studenata nemačkog univerziteta bili su: [[Ernst Mah]], [[Albert Ajnštajn]] i [[Franc Kafka]], dok su na češkom univerzitetu studirali: [[Karel Čapek]] i [[Edvard Beneš]]. Jedan semestar ovde je studirao [[Nikola Tesla]]. Međuratni period bio je period gloženja između češkog i nemačkog univerziteta. Posle [[Drugi svetski rat|Drugog svetskog rata]] preostalo osoblje nemačkog univerziteta preselilo se u Minhen.
 
Danas je Karlov univerzitet vodeći univerzitet u [[Češka|Češkoj]]. Sastoji se iz 17 fakulteta sa sedištem u Pragu, 2 sa sedištem u gradu [[Hradec Kralove]] i jedan u [[Plzenj]]u.
20.730.146

izmjena