Kandahar – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m dodana kategorija Helenističke kolonije pomoću gadgeta HotCat
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
Red 26:
== Geografija ==
Nalazi se na 1.005 metara nadmorske visine. Povezan je sa [[Herat]]om na zapadu, [[Gazni]]jem i [[Kabul]]om na istoku i [[Kveta|Kvetom]] u [[Pakistan]]u. Zajedno sa [[Pešavar]]om u Pakistanu Kandahar je glavni grad Paštuna.
 
== Ekonomija ==
Red 33:
 
Iskopavanja u području oko Kandahara svedoče da su se tu nalazila najstarija ljudska naselja. Kandahar je osnovao [[Aleksandar Makedonski]] [[330. pne.]] blizu antičkoga grada Mundigaka osnovanog oko 3.000. pne. Mundigak je bio glavni grad Arahozije, dela Persijskog carstva. Aleksandar je nazvao Kandahar Aleksandrijom. Grad je bio česta meta osvajača zbog strateškoga položaja na trgovačkim putevima, koji povezuju [[Indija|Indiju]], [[Bliski istok]], [[Centralna Azija|Centralnu Aziju]] i [[Persijski zaliv]]. Posle Aleksandra Kandahar je postao deo Maurja carstva. Indijski car [[Ašoka]] je podigao stup sa dvojezičnim napisima na grčkom i aramejskom. [[Arapi]] su u 7. veku doneli [[islam]] u to područje, ali nisu uspeli potpuno da preobrate stanovništvo. Jakun ibn Safari iz Safaridske dinastije je 870. osvojio Kandahar. Kandahar je osvojio [[Mahmud Gazni]] u 11. veku, a [[Džingis-kan]] i [[Mongoli]] u 13. veku. Postao je deo Timuridskog carstva u 14. i 15. veku. [[Timur Lenk]] je bio osnivač [[Timuridsko carstvo|Timuridskog carstva]]. Potomak Timur Lenka Mogul [[Babur]] osnovao je [[Mogulsko carstvo]]. Anektirao je Kandahar u 16. veku. Od Baburovoga sina Persija je preotela Kandahar. Mogul [[Ahbar Veliki]] ponovo je zauzeo grad, ali početkom 1700ih ponovo je grad pripadao Persiji. Mirvais Kan se pobunio protiv persijske vlasti i pobedio je Persijance, posebno, jer su Persijanci nastojali preobratiti sunite u šiite. Nakon njegove smrti [[1715]]. njegov sin Mahmud Hotaki je predvodio napad Avganistanaca na Isfahan u Persiji. Hotaki je opljačkao Isfahan, a sebe je proglasio kraljem Persije. Persijski vladar Nader šah je osvojio Kandahar [[1738]], ali ubijen je nakon 9 godina.
 
[[Ahmad Šah Durani]] je zadobio kontrolu nad Kandaharom [[1747]]. i proglasio ga prestolnicom [[Avganistansko carstvo|Avganistanskoga carstva]]. Durani je tako bio prvi kralj modernoga Avganistana. Avganistansko carstvo je obuhvatalo današnji [[Avganistan]], [[Pakistan]], [[Horasan]], [[Kohistan]] i [[Delhi]]. Ahmadov sin [[Timur Šah Durani]] je premestio prestolnicu [[1776]]. u [[Kabul]]. Britanska Indija je zauzela Kandahar za vreme Prvoga englesko-avganistanskoga rata (1839—1842) i za vreme Drugoga englesko-avganistanskoga rata (1878—1880). Englezi su se morali povući, iako su bili pobedili u bici kod Kandahara. Kandahar je bio miran grad sledećih 100 godina. U Kandaharu je [[1960]]. izgrađen međunarodni aerodrom. Koristila ga je ruska vojska za vreme [[Sovjetsko-avganistanski rat|Sovjetsko-avganistanskog rata]]. Od 2001. američka vojska i [[NATO]] koriste aerodrom kao vojnu bazu. Za vreme sovjetke uprave bilo je jakih borbi za grad. Posle povlačenja Sovjeta Kandahar je zauzela paštunska milicija Gula Aga Šerzaja, a avgusta [[1994]]. [[talibani]] su zauzeli grad i krenuli u osvajanje zemlje. Talibani su [[2001]]. svrgnuti sa vlasti, ali još uvek su vojno aktivni u malim grupama u obližnjim provincijama. Gul Aga Šerzaj ponovo kontroliše Kandahar, kao i pre uspona talibana. Grad je pod kontrolom nove avganistanske vlade, koja vlada sa podrškom [[SAD]] i uz vojnu pomoć NATO-a.