Kablovski distributivni sistem – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinos)
Kolega2357 (razgovor | doprinos)
m robot kozmetičke promjene
 
Red 1:
'''Kablovski distributivni sistem''' (KDS) je telekomunikaciona mreža koja, pored distribucije TV i radio signala, omogućuje pružanje velikog broja raznovrsnih telekomunikacionih servisa korisnicima kao što su brzi internet, [[video nadzor]], [[telemetrija]], [[video na zahtev]], [[IP telefonija]] ...
 
== Komponente i prenosni medijumi ==
Osnovne komponente KDS-a su
 
* Glavna KDS stanica
* Podstanica (opciono samo u većim gradovima)
* [[Optički čvor]]
* [[Koaksijalni pojačivač ]]
 
I kao prenosni medijumi koriste se sledeći [[telekomunikacioni kabl]]ovi :
 
* [[Optičko vlakno|Optički kabl]]
* [[Koaksijalni kabl]]
 
== Glavna stanica ==
Zahvaljujući dvosmernom prenosu signala od glavne stanice ka [[pretplatnik]]u i od pretplatnika ka glavnoj stanici pored prenosa TV i radio signala ka korisniku moguć je i prenos signala od korisnika ka glavnoj stanici što omogućava i primenu drugih usluga, [[internet]]a pre svega.
 
U glavnoj stanici, koja je obično smeštena na vrhu posebno visoke zgrade a po potrebi se koriste i dodatni [[antenski stub]], vrši se prijem zemaljskih i [[satelit]]skih TV i radio signala. Potom sledi obrada tih signala: demultipleksiranje, prearaspodela signala na nove pozicije u frekventnom spektru, ponovno mulipleksiranje i pretvaranje električnog signala u svetlost. Ovaj kompleksan signal se putem optičkih kablova dostavlja, preko podstanica (ako postoje) do optičkih čvorova. U optičkim čvorovima se ponovo vrši konverzija signala u električni i posredstvom koaksijalnih kablova i pojačavača signala, distribuira do korisnika.
 
== Optički kablovi ==
Primena optičkih kablova omogućuje veoma kvalitetan prenos signala bez degradacije što obezbeđuje visoki kvalitet TV slike i radio signala. Obzirom na veoma malo slabljenje signala u optičkim kablovima, moguć je prenos signala na velika rastojanja. Ova osobina optičkih kablova omogućiće da se umesto po jedne glavne stanice u svakom gradu, formira jedna glavna stanica za celu državu.
 
Red 26:
Distribucija TV i radio signala korisnicima se može vršiti i putem sistema starije koncepcije tzv. [[CATV]].
 
== Legalni aspekti ==
Izgradnja i davanje usluga kablovske televizije ima više legalnih aspekata:
 
Red 33:
Legalnost distribucije TV i radio kanala, tj da se distribucija vrši sa odobrenjem i uz plaćanje nadoknade proizvođaču programa, tj. konkretnoj TV ili radio stanici. Podrazumeva se da TV stanica ima dozvolu za emitovanje i da program poštuje zakone iz te oblasti. Na primer zabranjeno je raspirivanje rasne i drugih mržnji, emitovanje neogovarajućih programa za decu i sl…
 
== [[Kablovski internet]] ==
Da bi se korisniku omogućilo da koristi usluge interneta, posredstvom KDS-a isti u stanu mora imati i [[kablovski modem]].